100 grootste Nederlandse deals ooit

De verkoop van AkzoNobel Specialty Chemicals is de grootste deal van 2018. Maar de tien miljard die Akzo bij kan boeken is peanuts vergeleken met de grootste Nederlandse deal ooit: de overname van ABN AMRO voor 71 miljard in 2007. Dit zijn de 100 grootste Nederlandse deals ooit gedaan, uitgedrukt in euro’s.

[scroll naar beneden voor de volledige top 100]

De overname van ABN AMRO is met 71 miljard de grootste Nederlandse deal ooit. In 2007 kochten RBS, Santander en Fortis na een zenuwslopende overnamestrijd met Barclays de Nederlandse bank voor 71 miljard euro. Er is een boek over geschreven, een toneelstuk van gemaakt en een jaar later spatte de deal uit elkaar. De Nederlandse staat kocht het Nederlandse deel van ABN AMRO en Fortis voor 16,8 miljard euro. Deze deal staat op de achtste plaats in de top 100.

De prooi al 11 jaar nummer één

De overname van ‘de prooi’ ABN AMRO is niet alleen de grootste, maar staat met ruim 11 jaar ook het langst op nummer één (zie tabel). In 2017 leek een nieuwe koploper in de maak, maar uiteindelijk werd de overname van Unilever door Kraft Heinz van circa 130 miljard afgeblazen. Voor 2007 was de overname van Arcelor door Mittal Steel met 34,5 miljard de grootste deal, maar die werd na 11 maanden al van de troon gestoten het bankentrio RBS, Santander en Fortis. De overname van Chesebrough Ponds door Unilever in 1986 heeft ruim 10 jaar mogen pronken met de titel ‘grootste deal ooit’. Pas in 1997 kwam ING met de overname van Bank Brussel Lambert langszij.

Shell hofleverancier van de top 100

Shell is met acht deals, waarvan één op de tweede plaats, de hofleverancier van de grootste Nederlandse deals. De grootste klapper maakte Shell in 2015: Voor 47 miljard euro werd de British Gas Group overgenomen. Dankzij deze deal werd Shell de nummer twee energieleverancier van de wereld (gezien marktkapitalisatie). Alleen het Amerikaanse Exxon Mobil is groter. De timing was gunstig voor Shell. In 2015 stonden olie- en gasprijzen laag en dat konden de M&A-adviseurs van Shell goed gebruiken om wat van de overnameprijs af te snoepen. 

Grote deals en opgejaagd wild 

De verkoop van AkzoNobel Specialty Chemicals is met 10,1 miljard euro de grootste deal van 2018. In de top 100 haalt het de 22ste plaats. Zes plekken daarboven staat de verkoop van Organon – een dochterbedrijf van AkzoNobel – voor 12,5 miljard. Dit was de grootste deal van AkzoNobel ooit, maar het scheelde niet veel of dit record was in 2017 gebroken. AkzoNobel heeft met man en macht gevochten om niet zelf ten prooi te vallen aan concurrent PPG. De Amerikaanse branchegenoot wilde ruim 26 miljard euro betalen voor Akzo, maar gooide na een maandenlange strijd de handdoek in de ring. 

Recordjaar 2015

In 2015 was het feest voor de heren en dames dealmakers. Er heerste een halleluja-stemming op de markt, de crisis was voorbij en het geld mocht weer rollen. Dat resulteerde in veertien deals die de M&A top-100-aller-tijden hebben gehaald. In geen enkel ander jaar zijn er zoveel topdeals gesloten. 2015 was het jaar van de overname van British Gas door Shell voor 47 miljard euro en de geruchtmakende supermarktdeal tussen Delhaize en Ahold voor 25 miljard. Ook de Nederlandse Staat maakte handig gebruik van de gunstige marktomstandigheden door de eerste pluk aandelen in ABN AMRO naar de beurs te brengen.

Met geknepen billen 2019 in

Waar 2015 goed was voor veertien deals in de top 100, komt 2018 niet verder dan vijf. En de ontwikkelingen rond oud & nieuw zorgen ervoor de dealmakers met geknepen billen het nieuwe jaar ingaan. 2018 sloot af met een kelderende beurs, een gesloten Amerikaanse regering en een nakende no-deal Brexit. Niet de meest gunstige achtergrond voor nieuwe (risicovolle) overnames. Dat hoeft overigens een miljardendeal niet in de weg te staan: Terwijl in 2007 steeds meer Amerikanen hun huis uit werden gezet, hieven op de Zuidas de dealmakers het glas op de overname van ABN AMRO.

 

Gerelateerde artikelen