‘In vijf jaar tijd naar drie miljard aan PE-investeringen’

De ambities zijn groot; binnen vijf jaar verdubbeling van de investeringen in private equity. Marktexperts Dirk-Jan Schuiten en Eric Zuidmeer van ABN AMRO MeesPierson lichten toe.

Het belang van private equity in bijna alle sectoren van de Nederlandse economie is kristalhelder. PE investeert in meer dan 1000 grote bedrijven, waaronder Hema, Coolblue en Q-Park. Vertaald naar werkgelegenheid betekent dat ongeveer 380.000 banen, een nationaal percentage van tien procent. Daarnaast tekent private equity voor meer dan de helft van alle overnames in het midden- en kleinbedrijf.  

ABN AMRO MeesPierson begeeft zich sinds 2008 in de PE-markt en heeft momenteel ruim 1,5 miljard euro aan investeringen uitstaan. Dirk-Jan Schuiten, Global Head of Private Equity bij ABN AMRO: “PE brengt veel potentieel kansrijke bedrijven in het vizier van de belegger. Beursgenoteerde ondernemingen maken maar een beperkt deel uit van de gehele economie. Beleggers die zich louter op die categorie richten, missen – naar mijn mening – veel kansen.”

Schuiten (op de foto links) begon na zijn studie bedrijfskunde in Groningen bij de toen nog niet onder de grote ABN AMRO-paraplu vallende private bank MeesPierson, waar hij de onstuimige groei van de hedge fund-sector meemaakte. Daarna volgden verschillende functies bij ABN AMRO: Head of AA Advisors Netherlands, Head of Business Development en – voor een periode van drie jaar – CEO van Prospery, de Duitse online vermogensbeheerder van ABN AMRO. Een digitaal platform dat vermogensoverzichten toonde, beleggingen actief beheerde en persoonlijke coaching op afstand aanbood tegen een vast tarief. In 2019 besloot de bank te stoppen met Prospery, maar zegde tevens toe de opgedane ervaringen en de technologie achter het platform te hergebruiken in Nederland. 

‘Kom met een bestendig, uitrolbaar model’
Dirk-Jan Schuiten leidt sindsdien het PE-team van de bank, inmiddels twintig ervaren en gespecialiseerde professionals sterk. Eén van hen is marktexpert Eric Zuidmeer (op de foto rechts), in het verleden ook al een collega van Schuiten bij de toen nog zelfstandige private bank MeesPierson. Na zijn studie commerciële economie in Rotterdam en een vervolgstudie aan TIAS School for Business and Society (Master of Business Valuation) werkte Zuidmeer achtereenvolgens in verschillende Equity Sales-functies, onder andere bij ING en Deutsche Bank. Vervolgens stapte hij van sell over naar buy.   

“ABN AMRO besloot een paar jaar geleden de PE-activiteiten nieuw leven in te blazen”, vertelt Zuidmeer. “Ons mandaat was: ‘kom met een bestendig model, dat tevens uitrolbaar is’. Opdracht was óók, om dat globaal te doen. Wij zijn nu actief in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Waarbij je rekening moet houden dat fiscale stelsels overal binnen de EU verschillen. Europese regelgeving is in de praktijk een lappendeken. Ons gaat het erom één en hetzelfde vehikel aan te bieden in al die landen.”

‘Aan tafel met de KKR’s van deze wereld’
Wat Zuidmeer en Schuiten momenteel in de markt zien gebeuren: fondsen hebben meer tijd nodig te vullen. “We horen bijvoorbeeld veel private equity partijen zeggen dat ze hun fonds nog wat langer open houden. Veel institutionele beleggers hebben momenteel teveel private equity in portefeuille, omdat het beursgenoteerde gedeelte van hun portefeuille harder in waarde is gedaald. ‘Als we het over het jaareinde heen trekken, hebben we weer geld’. Ook zie je dat private markets vaak geen deel uitmaken van de portefeuilles van particulieren of familiefondsen. Door onze omvang zitten wij als ABN AMRO Mees Pierson in de praktijk aan tafel met de Kohlberg Kravis Roberts & Co’s (KKR) van deze wereld. Zowel aan de aankopende, als aan de verkopende kant.”

Cliënten van Schuiten en Zuidmeer zijn aan boord van Advent International, één van ’s werelds grootste PE-investors. Advent sloot vorig jaar, samen met LANXESS, een deal waarbij voor 3,7 miljard euro de acquisitie van de DSM-takken engineering materials en high-performance materials werd afgerond. “Naast het private equity fonds van Advent, werd dit deels gefinancierd vanuit private debt-fondsen”, licht Eric Zuidmeer toe. “Voor banken was instappen te risicovol, die maakten pas op de plaats. Sowieso zie je dat financiering moeilijk ligt en dus ook een impact heeft op de M&A-activiteiten. Als je DGA bent van een groeibedrijf dacht je tot voor kort wellicht bij verkoop razendsnel multimiljonair te worden. Tja, dat is voor nu wel even over.” 

Investeren vanuit het oogpunt van risicospreiding
Maar investeringskansen zijn zeker ook te vinden buiten die beursgenoteerde omgeving. Mede vanuit het oogpunt van risicospreiding, zo leggen Schuiten en Zuidmeer uit. Immers; een directe belegging in een niet beursgenoteerde onderneming is minder gevoelig voor het sentiment dat rondspookt op de financiële markten. Reden voor steeds meer institutionele beleggers om alternatieve beleggingen, zoals dus private equity, toe te voegen aan hun belegginsmix. 

Alleen al in de Verenigde Staten waren er in 2021 ongeveer 17.000 niet-beursgenoteerde bedrijven met een omzet van minstens 100 miljoen dollar. Tegenover 2600 wél aan die beurs gecommitteerde ondernemingen. Zo blijkt uit data van private-equity serviceprovider Hamilton Lane. De investeringsrol van PE bestrijkt inmiddels vrijwel alle sectoren van de economie. Techreuzen als Apple en Meta werden groot met geld van private equity-investeerders. 

PE-belang in snelgroeiende snackbarketen Kwalitaria
En er zijn voorbeelden veel dichter bij huis: softwarebedrijf Exact is deels met PE-gelden gefinancierd. Net als Coolblue en betaalplatform Adyen. Maar PE-fondsen zijn ook aan boord bij lingerieconcern Hunkemöller en recent werd nog een belang genomen door een Nederlandse PE-partij in het snelgroeiende Kwalitaria, waardoor die snackbarketen komende tijd nieuwe filialen kan openen. 

Investering door een PE-fonds in een onderneming betekent voor die laatste niet alleen een pot geld, maar ook het in huis halen van een bevlogen aandeelhouder. Want private equity onderscheidt zich van reguliere investeerders omdat ze zich in de regel actief bezighoudt met strategie en financieringsstructuren.

Dirk-Jan Schuiten benadrukt dat PE-fondsen gebruik kunnen maken van een breed netwerk van experts. Zo werd al eens bij de investering van een Nederlands fintech-bedrijf een adviseur ingevlogen die betrokken was bij de start van Uber. “Bij de grote PE-fondsen ligt de nadruk op groeistrategie. Dankzij de investering kunnen bedrijven weer stappen zetten. Bijvoorbeeld op het gebied van M&A, de overname van een concurrent of internationale expansie.”

‘Ons team is inmiddels op volle oorlogssterkte’
De missie van zijn team bij ABN AMRO MeesPierson is verdubbeling van de huidige ruim 1,5 miljard euro aan uitstaande investeringen. Realistisch? “Zeker”, zeggen Schuiten en Zuidmeer in één adem, “De PE-potentie is groot. Wij komen vier maal jaarlijks met een fonds van ongeveer 100 miljoen euro. Sinds 2019 zitten we nu met ons 9e en 10e fonds in de markt. De groei zit hem voornamelijk in Nederland, België en Frankrijk. We steken veel tijd in educatie voor met name ons grotere klanten. Ons team is inmiddels op volle oorlogssterkte.”

Onlangs berichtte MenA.nl over startup Altix, investeringsfonds dat de PE-markt wil openen voor particulieren die voor bedragen vanaf 100.000 euro kunnen instappen in de winstgevende wereld die private equity heet. Deze maand werd de eerste sluiting van meer dan vijftien miljoen euro van het Alt.1 fonds (van in totaal 50 miljoen euro) bekendgemaakt.

Ook de private bank ABN AMRO MeesPierson heeft een eigen fonds opgericht waarin vermogende particulieren kunnen beleggen in één of meerdere fondsen. Om, net als Altix, de markt – die vooralsnog door met name grote institutionele beleggers wordt gedomineerd – toegankelijk te maken voor een nieuwe doelgroep. 

“Bij ons is instappen mogelijk voor een investering van 125.000 euro of meer”, zegt Eric Zuidmeer. “Dat bedrag is conform de Luxemburgse fondsenstructuur, waar wij onder vallen. Als ABN AMRO MeesPierson kunnen wij het investeringspotentieel van vier Europese landen aanbieden, met toegang tot al die fondsmanagers.”

“Waarbij’, zo vult Dirk-Jan Schuiten aan, “de bank garant staat en dus ook – om maar een voorbeeld te noemen – die witwas-check uitvoert. Potentiële klanten gaan door alle procedures vóór ze echt cliënt worden. Je zit tien jaar vast aan zo’n belegging en wij moeten ons ervan vergewissen dat een klant niet over twee jaar zijn geld wil hebben. In private banking zijn we nu al één van de grotere Europese spelers. En met commitments van ongeveer 100 miljoen euro staan we inmiddels náást die grote institutionele beleggers.”

Lees ook: De unieke investeringsstrategie van Sun European Partners
 

Gerelateerde artikelen