Directeur GlaxoSmithKline bekritiseert overnamedrang van concurrenten

Sir Andrew Witty, de bestuursvoorzitter van GlaxoSmithKline (GSK), zegt tegen Financial Times (FT) dat het super goedkope geld in de markt het risico verhoogt dat bedrijven slechte overnamekeuzes maken. Als een van de weinige grote farmaceutische bedrijven, heeft de onderneming van Witty er niet voor gekozen om woest het overnamepad in te slaan.
Sinds begin 2014 hebben bedrijven in de farmaceutische en biotechnologische sector al voor meer dan 460 miljard aan fusies en overnames gedaan. Het is een recordbedrag voor deze industrie, aldus FT. Afgelopen week nog werd bekend dat Alexion voor 8,4 miljard dollar rivaal Synageva Biopharma heeft gekocht. Dat bedrag was een premium van 124% bovenop de slotkoers van Synageva.  
 
Nederlandse startup 
Ook in venture capital steekt Big Farma een hoop geld. Vanmiddag meldde het Amerikaanse Pfizer dat het 87,5 miljoen dollar investeert in de Nederlandse biotechs startup AM-Pharma. Uiteindelijk zal – als het medicijn van AM-Pharma wordt goedgekeurd – Pfizer ook de rest van het bedrijf overnemen. Het totale overnamebedrag komt daarmee op 600 miljoen dollar. 
 
Some of these valuations look stretched,” zegt Witty van de Amerikaanse farmagigant GSK tegen FT zonder dat hij op specifieke deals wil ingaan. “We’re not going to get drawn into the idea that just because money is cheap we can do anything.”
 
De jaren 2000
Het huidige overname-optimisme in zijn sector doet de bestuursvoorzitter van GSK denken aan begin jaren 2000. Ook toen werd er volop geïnvesteerd in biotech in de hoop dat de vele medicijn aankondigingen in die tijd positief zouden uitpakken. “It is a little bit reminiscent of the early 2000s where every bit of new scientific news was good and would be permanent and would lead to great value-creation.
 
Andere leiders uit de industrie wijzen er vaak op dat de huidige boom cyclus in de medicijnindustrie veel volwassener is dan in de jaren nul. 
 
Andrew Witty staat bekend om zijn voorzichtige M&A benadering. Volgens sommige criticasters is dat nou juist de reden dat zijn bedrijf achterloopt op de rest. Op het moment is GSK erg afhankelijk van zijn astma medicijnproduct, iets dat de laatste tijd niet zo goed verkoopt. “He should have bought something in the US to fill that gap,” aldus een senior healthcare banker tegen FT.
 
Related articles