Deze vijf investeerders wijken niet voor crisisdeals

In crisistijd staan de turn-around-investeerders op. Managers met ervaring om van een probleembedrijf een succes te maken. Deze vijf investeerders hebben ervaring met turn-around-deals.

(Op volgorde van aantal deals in de MenA.nl database)

#1 Nimbus (62 deals in database)

De Naardense investeerder Nimbus heeft meerdere turn-around-investeringen op zijn naam staan, waaronder één in de Verenigde Staten. In de nasleep van de kredietcrisis ging het Amerikaanse bedrijf Battenfeld-Cincinnati gebukt onder een grote schuldenlast. Het tech-bedrijf maakt complexe machines en software voor de vervaardiging van plastic producten als pvc-buizen. Nimbus investeerde in het bedrijf, voerde een herstructurering door en lanceerde een programma om de prestaties van het bedrijf in de VS, Europa en China op te krikken.

#2 H2 Equity Partners (51 deals)

Investeringsmaatschappij H2 Equity Partners heeft veel ervaring met turn-around-investeringen.  Zo investeerde het in 2012 in de Belgische onderneming Durobor. In de nasleep van de kredietcrisis stonden de verouderde ovens van de Waalse glaswerkfabrikant stil. Er was geen geld om te investeren in nieuwe ovens. Bijna 300 werknemers dreigden hun baan te verliezen. Ondanks veel protest en personeelsstakingen kwam H2 Equity Partners tot een deal. Het fuseerde het bedrijf met Sobodec en investeerde miljoenen in een doorstart. Uiteindelijk konden ruim 230 van de 300 werknemers weer aan het werk, mét nieuwe ovens. 

#3 Standard Investment (39 deals)

De investeringsmanagers van Standard Investment hebben een voorkeur voor middelgrote bedrijven met ‘operationele uitdagingen’ die vragen om structurele veranderingen. Een zo’n bedrijf was Riedel. De frisdrankfabrikant, bekend van Taxi en Appelsientje, was onderdeel van zuivelbedrijf FrieslandCampina. De omzet liep sterk terug omdat consumenten suikerhoudende dranken steeds vaker laten staan. In 2017 kocht Standard de frisdrankfabrikant. Er werden nieuwe commerciële managers aangetrokken, verpakkingen kregen een facelift en 25 nieuwe producten (met minder calorieën) zagen het licht. 

#4 Karmijn Kapitaal (29 deals)

Investeringsmaatschappij Karmijn Kapitaal heeft een focus op ondernemingen met een vrouw aan het roer. Slechtlopende bedrijven worden niet geschuwd. In 2013 werd lingeriebedrijf Marlies Dekkers failliet verklaard. Het lingeriebedrijf zat in financieel zwaar weer omdat het kampte met failliete leveranciers, waardoor het niet voldoende producten kon leveren voor de winkels. Ook nam de verkoop af omdat veel winkels en consumenten worstelden met de gevolgen van de crisis. Als onderdeel van de doorstart nam Karmijn de gezonde onderdelen van het bedrijf over en richtte het de strategische focus op internationalisering en online verkoop. 

#5 Catena (-)*

De Amsterdamse investeerder Catena richt zich op technologiebedrijven actief in de duurzame energie en circulair ondernemen. Sectoren met veel snelgroeiende bedrijven, waar ook veel risico’s worden genomen. Getuige het faillissement van de Delftse startup Nerdalize. Het in 2013 opgerichte bedrijf wilde huizen verwarmen met de restwarmte uit computers en groeide naar 20 werknemers. Het innovatieve idee viel in de smaak bij Eneco en crowdfunders. Samen legden ze anderhalf miljoen euro in. Desondanks boekte het bedrijf grote verliezen en kon het niet aan haar betalingsverplichtingen voldoen. In 2019 werd het faillissement uitgesproken, waarna Catena verder ging met de technologie en een deel van het personeel. De crowdfunders hebben hun inleg grotendeels verloren.

*Catena doet geen deals van meer dan 5 miljoen euro, de ondergrens voor de MenA.nl database.
 

Gerelateerde artikelen