Deze 9 private equity deals leverde een hoge multiple op in 2015

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:25
Van bloemenstekjes tot autospiegeltechniek. En van opslagterminals tot broodsalades. De private equity sector heeft dit jaar veel mooie Nederlandse bedrijven doorverkocht. Vaak tegen een bovengemiddeld hoge multiple. In dit lijstje vindt u negen veelbesproken private equity exits in het midmarket segment.
Een aantal deals waren naar aanleiding van hun hoge ebitda/multiple in 2015 herhaaldelijk onderwerp van gesprek op de borrels van de M&A Community. Ook in de enquete die wij hebben opgezet naar aanleiding van de M&A Awards werden bepaalde transacties in private equity frequent in deze context als hoogtepunt van het jaar genoemd. Op basis deze informatie, onze database en berichten uit de media zijn wij tot onderstaande opsomming gekomen. 
Een multiple vertelt nooit het hele verhaal. De ebitda kan immers vanwege een tijdelijke factor lager uitvallen. De ebitda/multiple is slechts een van de vele meetinstrumenten die een dealmaker gebruikt. Uiteindelijk gaat het er bovendien niet om wat de overgenomen asset nu waard is maar wat het over 5 a 7 jaar waard is. Allemaal waar. 
Toch zijn ambitieuze transacties, zoals de verkoop van Vermaat of Koole Terminals, een trendbreuk met voorgaande jaren, waarin dit soort deals zeer sporadisch voorkwam. Om die reden is het toch de moeite waard om de meest in het oog springende multiples eruit te pikken. 
 
Als de multiples van een andere bron, zoals Reuters of Het Financieele Dagblad, afkomstig zijn staat dat er expliciet bij. De andere multiples zijn verkregen op basis van bronnen die door MenA.nl zijn geraadpleegd. De genoemde multiples zijn wellicht niet 100% met elkaar te vergelijken omdat – bijvoorbeeld – Reuters misschien wel de ebitda van 2014 als uitgangspunt neemt terwijl MenA.nl die van de afgelopen twaalf maanden voor de signing hanteert. Dan de laatste disclaimer: high multiple transactions die niet op de radar zijn gekomen, staan uiteraard er uiteraard niet bij. 
Vermaat Groep – 13 maal ebitda
De familie Vermaat, het Zweedse private equity huis IK Investment Partners en family office NPM Capital verkochten op de dag voor pakjesavond voor 370 miljoen euro cateringbedrijf Vermaat Groep uit IJsselstein aan de Zwitserse investeringsmaatschappij Partners Group, zo schreef Het Financieele Dagblad. Volgens de Telegraaf van 12 december komt dat neer op 13 maal ebitda. Daarmee is deze multiple een van de grootste van alle private equity transacties die in de openbaarheid zijn geraakt.
 
Vermaat ontwikkelt horeca- en retailconcepten voor bedrijven, ziekenhuizen, culturele instellingen en evenementen. Ook exploiteert het via een joint venture met het Rijksmuseum een restaurant dat bij het museum is gevestigd, genaamd RIJKS
 
Het RIJKS-restaurant (links) van de Vermaat Groep. Foto: Erik Smits
Orangefield – 12 keer ebitda 
AAC Capital Partners verkocht afgelopen zomer voor 300 miljoen euro het trustconglomeraat Orangefield aan Baring Private Equity Asia uit Hong Kong. De multiple komt uit op zo’n 12. Op het Private Equity Summit van 2014 verklapte AAC Capital al in een keynote presentatie dat de ebitda van Orangefield destijds was verdubbeld. Een groeiverhaal dus, waar de Aziaten graag een goede prijs voor betalen. 
 
Koole Terminals – 12 keer ebitda 
Het Zweedse private equity huis (alweer een Zweeds huis) EQT verkocht, samen met het management en de oprichtersfamilie, in november het Nederlandse opslagterminalbedrijf Koole Terminals voor 1 miljard euro aan J.P. Morgan Asset Management, de vermogensbeheertak van J.P. Morgan. Volgens persbureau Reuters komt de ebitda van Koole dit jaar uit op zo’n 85 miljoen. Dat maakt een multiple van plusminus 12 keer. Koole heeft twaalf binnenschepen en een opslagcapaciteit van miljoen kubieke meter, waar liquide substanties kunnen worden opgeslagen. 

Dümmen Orange – 11 keer ebitda 
H2 Equity Partners en de familie Dümmen verkochten voor 500 miljoen euro de bloemenveredelaar Dümmen Orange aan de Londense investeringsmaatschappij BC Partners. Dat maakt een multiple van 11 maal ebitda, aldus Reuters. De bloemen van het Nederlandse bedrijf sieren plekken over de hele wereld. Zo werden zijn 8000 avalanche-rozen gebruikt op het huwelijksfeest van Kim Kardashian en Kanye West in maart 2014 (te zien op de foto rechts).
Ammeraal Beltech – 11 keer ebitda
Gilde verkocht vanuit zijn Gamma Holding voor tussen de 450 en 500 miljoen euro het bedrijfsonderdeel Ammeraal Beltech aan de Amerikaanse investeerder Advent International. De prijsindicatie komt van de Wall Street Journal. Nog voor de auction, waar tientallen gegadigden aan mee zouden doen, deed Advent een knock out bid van 20% op de vraagprijs, zo gaat het verhaal. De multiple is zo’n 11 maal ebitda. Ammeraal Beltech, ooit opgericht door Thomas Ammeraal, maakt proces- en transportbanden. 
Samen met Parcom kocht Gilde in 2011 Gamma Holding voor – volgens onze database – 220 miljoen. Naast Ammeraal, verkocht Gilde een maand eerder ook het textielproducerende onderdeel Bekaert Textiles voor minstens 250 miljoen euro aan het family office Franz Haniel & Cie. 
 
Mirror Controls (MCi) – meer dan 10 keer ebitda

Egeria verkocht begin dit jaar voor 457 miljoen euro Mirror Controls (MCi) aan de strateeg Flextronics. Inclusief schuld van 50 miljoen, wordt de enterprise value 507 miljoen euro. De ebitda van 2014 was 50 miljoen waardoor de multiple uitkomt op iets meer dan 10 keer ebitda. 
 
De techniek van MCi wordt verwerkt in bijna een derde van alle autospiegels ter wereld, waaronder die van BMW. Egeria mikte in eerste instantie op 6 tot 7 maal de ebitda, maar adviseur Lincoln International, die de veiling organiseerde, wist er dus toch significant meer uit te halen. “Wij hebben hier als corporate finance-adviseur voor de verkoper een auction opgetuigd waarbij meerdere bieders van over de hele wereld tot het laatste moment in de race waren waardoor we een strategische premie hebben kunnen genereren,” zei Eric Wijs van Lincoln eerder in een interview met MenA.nl.  
 
Johma – ruim 10 keer ebitda
AAC Capital Partners verkocht voor ongeveer 350 miljoen euro Salad Singature – het moederbedrijf van Johma – aan IK Investment Partners, zo tekende de Telegraaf op via ingewijde bronnen. Dat komt neer op ruim 10 keer ebitda. Het Zweedse IK Investment Partners verkocht dus niet alleen in december voor veel geld een Nederlands bedrijf (Vermaat), maar kocht er ook een. De nieuwe eigenaar wil Johma, dat 176 miljoen omzet en 490 werknemers in dienst heeft, vooral buiten de Benelux laten groeien.
 
Een van de vele broodsalades van Johma  
 
MPS – ruim 9 keer ebitda 
Het Londense Equistone verkocht voor 382 miljoen euro het Gelderse MPS aan de IJslandse strateeg Marel. De multiple bedraagt 9,6 keer ebitda, vertelde Martijn van den Elsen, een bij de deal betrokken bankier van de Rabobank, aan MenA.nl. Een belangrijk gegeven is dat Marel beursgenoteerd is. Beursgenoteerde assets zijn vanwege hun verhandelbaarheid in de regel zo’n 20% meer waard dan niet-beursgenoteerde assets. Aangezien MPS door deze transactie onderdeel wordt van een beursgenoteerde firma, kan dat invloed hebben gehad op de prijs. 
 
Stork Holding – iets onder de 7 keer ebitda 
De Britse investeringsmaatschappij Arle Capital verkocht voor 695 miljoen euro Stork aan de Amerikaanse strateeg Fluor. Met een ebitda van 100 miljoen euro is de multiple net iets minder dan 7, zo laat Stork weten in een persbericht. Dat is op zichzelf misschien geen ontzettend hoge multiple. Toch kan de verkoper blij zijn. Het Financieele Dagblad schreef in november dat het niet goed gaat met Stork. Zo daalde de orderportefeuille dat kwartaal met 29%. De technisch dienstverlener heeft last van de gehalveerde olieprijs en de daarmee gepaarde teruggeschroefde investeringen van grote klanten.
 
Gerelateerde artikelen