Desastreus overnamebeleid achtervolgt Imtech nog steeds

Het aandeel Imtech gaat weer eens onderuit. Beleggers dumpen hun stukken, nadat de geplaagde technisch dienstverlener aangaf nog geen akkoord te hebben bereikt met zijn financiers. De koers van het bedrijf halveerde vandaag eerder op de dag.
Imtech voert al enige tijd gesprekken met zijn financiers over extra leningen, in totaal 75 miljoen euro bovenop een bestaande lening van 700 miljoen euro. De gesprekken met de geldschieters zijn nog gaande, maar verlopen zeer moeizaam.
 
Zo wil Imtech meer financiële ruimte voor zijn Duitse tak, maar dat werd afgewezen. Het uitblijven van extra geld maakt de situatie bij het bedrijf lastig. "Royal Imtech en Imtech Duitsland evalueren de huidige situatie", aldus Imtech in een korte persverklaring. Daarbij worden de consequenties voor de Duitse tak en voor Imtech als geheel bekeken en alle opties overwogen.
Imtech heeft het extra geld nodig omdat het langer duurt om weer winst te gaan maken dan eerder werd verwacht. De onderneming bracht onlangs een winstwaarschuwing naar buiten, onder meer vanwege onverwacht hoge verliezen op oude projecten in Duitsland. 
 
Overnamebeleid
Een te ambitieus overnamebeleid in de jaren voor 2012, zorgde ervoor dat Imtech de controle op zijn dochterbedrijven verloor. In 2013 kwamen meerdere fraudeschandalen aan het licht bij de Duitse en Poolse activiteiten met honderden miljoenen euro’s afschrijving als gevolg. 
 
Deze fraudepraktijken bleven zich opstapelen waardoor de koers gedurende de jaren tot een paar cent verschrompelde. In oktober 2014 wist het bedrijf via een half gelukte claimemissie 300 miljoen euro extra bij beleggers op te halen. Ook financiers sprongen bij. Maar dat is nog niet genoeg. Imtech wil graag nog een extra lening van 75 miljoen euro.  
 
Koersval
Het concern heeft met zijn geldschieters nog geen overeenkomst kunnen sluiten over dit aanvullend reddingskapitaal. Het aandeel Imtech verloor daardoor de afgelopen dagen al tientallen procenten op de beurs. Maar de koersval van vandaag is wel erg extreem, Imtech halveerde tussentijds in waarde en stond na een uur handelen op een voorlopig laagste tussentijdse koers van 0,97 euro per aandeel. Omstreeks 11.05 uur noteerde Imtech nog een min van bijna 35 procent op 1,29 euro.
Analisten zijn zeer negatief. Zo gaf zakenbank SNS Securities het fonds een verkoopadvies. Petercam verlaagde de richtprijs voor het aandeel van 2,50 euro naar 10 cent. Het voortbestaan van het concern wordt volgens Petercam ernstig bedreigd.
 
 
Hoe houdt u als bestuurder controle op de groei van uw bedrijf? Bestuurders, investeerders en startups gaan hierover met elkaar in gesprek op het Corporate Growth Summit, een initiatief van de CFO Associotion en de M&A Community.  
Gerelateerde artikelen