DELTA Retail verder onder Zweedse eigenaar

De consumententak van het Zeeuwse energiebedrijf DELTA gaat verder onder een Zweedse eigenaar. Investeerder EQT Infrastructure koopt de leverancier van energie-, internet- en televisiecontracten voor 488 miljoen euro.

Het onderdeel, genaamd DELTA Retail, krijgt na de overname door EQT de merknamen DELTA en Zeelandnet mee. Hierdoor verandert er voor mensen die energie afnemen bij de onderneming niets. De resterende onderdelen van het huidige DELTA krijgen binnenkort een nieuwe naam.

Het Zeeuwse bedrijf zette eerder dit jaar ook zijn productietak, met daarin de verlieslatende Sloecentrale ten oosten van Vlissingen, in de etalage. Daarvoor is nog geen koper gevonden. Met het geld dat de verkoop van de retailtak oplevert, kan de gascentrale samen met enkele handelsactiviteiten nog een tijdje op eigen benen worden voortgezet, in de hoop dat er later meer interesse is in de markt.

Het energieconcern heeft het door de lage energieprijzen financieel moeilijk en is bovendien wettelijk verplicht zijn lucratieve netwerkbedrijf af te stoten, net als andere energiebedrijven al eerder hebben moeten doen. Het heeft tot 1 juli volgend jaar de tijd gekregen om zichzelf op te splitsen.

Bijkomstig probleem is dat DELTA ook eigenaar is van de kerncentrale in Borssele. Daar zitten de Zeeuwen mee in hun maag omdat de nucleaire installatie niet zomaar verkocht kan worden. De aandeelhouders van DELTA, waaronder de provincie Zeeland, zijn nog met het kabinet in overleg over een mogelijke oplossing. Den Haag wil de huidige eigenaren van DELTA wel te hulp schieten, maar die zullen dan zelf ook moeten investeren.

DELTA Retail telt 370 voltijdsbanen. Die gaan mee naar de nieuwe eigenaar. Over de toekomst van de overige werknemers van DELTA valt volgens een woordvoerder nog niets te zeggen..

De deal met EQT moet nog worden goedgekeurd door alle aandeelhouders van DELTA, de ondernemingsraad en mededingingswaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM).

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen