Delta Lloyd Mezzanine Fund roept onafhankelijkheid uit

De mezzanine-activiteiten van vermogensbeheerder Delta Lloyd Asset Management gaan voortaan verder onder een nieuwe naam. Het fonds heeft zich verzelfstandigd en heet nu Dutch Mezzanine Fund (DMF). "Delta Lloyd blijft echter een corner-stone investeerder."

Het voormalige Delta Lloyd Mezzanine Fund verstrekt kapitaal aan middelgrote bedrijven in onder meer de bouw- en transportsector. Het geld uit de eerste pot is inmiddels beland bij negen portefeuillebedrijven, waaronder maatpakkenverkoper SuitSupply en aannemersbedrijf Verwater. Deze 60 miljoen euro was voor de helft afkomstig van Delta Lloyd, terwijl de overige vijftig procent werd ingelegd door vermogende families. 

De overname door Nationale Nederlanden wierp een schaduw door de kamer, maar toch is dat volgens DMF-portfoliomanager Gerard de Kool niet de reden voor de verzelfstandiging. "Dit speelde al langer en we waren al even in gesprek. Wij richten ons ook op private investeerders, terwijl de core-activiteiten van Delta Lloyd zich voornamelijk rond instutitioneel geld vormen", aldus de Kool.

Wat gaat DMF doen?
Het mezzanine-investeringsfonds zal zijn strategie continueren, waarbij DMF achtergesteld kapitaal verstrekt aan middelgrote bedrijven in Nederland om te groeien. Familiebedrijven maken kans op deze achtergestelde financiering (tussen de 5 en 25 miljoen euro), maar ook bedrijven met financiële investeerders en aandeelhouders mogen op een kapitaalinjectie rekenen. Als aanvulling op de financiering door banken en als uitbreiding van het risicodragend vermogen van het bedrijf. Bestuurder-investeerders de Kool en Erwin de Jong behouden de verantwoordelijkheid over het portefeuillemanagement en de (aanstaande) fondsen. 

Het volgende fonds is inmiddels in zicht. Daarbij zal de focus liggen op Nederland, maar ook bedrijven in België en Duitsland maken kans op financiële steun. De fundraising is intussen nog in volle gang. "Uiteindelijk willen we naar de 100 miljoen euro", zegt de Kool. Ook de vermogensbeheerder heeft een ticket. "Zonder Delta Lloyd was het eerste fonds nooit van de grond gekomen, dus we zijn ook blij met hun volgende deelname", aldus de portfoliomanager. 

 

 

 

Gerelateerde artikelen