Deloitte, Stibbe en Houthoff Buruma adviseren bij verkoop Friesland Bank door Fryslân Boppe
Deloitte Corporate Finance is achter de schermen op zoek gegaan naar een koper voor de Friesland Bank en heeft de Rabobank gevonden. Advocatenkantoor Stibbe adviseert de Friesland Bank bij de deal. De verkopende Stichting Fryslân Boppe krijgt juridisch advies van Houthoff Buruma. Allen & Overy adviseert de RvC van Friesland Bank. KPMG en advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek adviseren koper Rabobank.
Het team van Deloitte Corporate Finance staat onder leiding van director Jeroen Jansen en bestaat onder andere uit managing partner Jeroen van der Wal, partner Twan Kilkens en manager Pieter van den Berg. Het team begeleidde het verkooptraject van de Friesland Bank. Dit traject is in het najaar van 2011 in gang gezet. Toen zag het bestuur van de Friese bank zich genoodzaakt op zoek te gaan naar een fusiepartner, omdat het zelfstandig niet aan de solvabiliteitseisen van Basel III kon voldoen.
De aandelen van de verkochte bank waren volledig in handen van Stichting Fryslân Boppe. De stichting krijgt juridisch advies van Houthoff Buruma advocaten Michiel Pannekoek, Bram Caudri en Matthijs van den Broek.
Advocatenkantoor Stibbe heeft in totaal veertien man op de deal gezet, waaronder partners Allard Metzelaar, Rogier Raas, Jaap van Slooten, Rein Wesseling en Paul Quist. De advocaten adviseerden Friesland Bank in de disciplines corporate/M&A, finance, mededingingsrecht, arbeidsrecht en notariaat.
De juridisch adviseur van koper Rabobank overtreft Stibbe in het aantal mensen dat aan de deal heeft gewerkt. Namens De Brauw Blackstone Westbroek zijn er maar liefst 25 advocaten bij de deal betrokken, waaronder M&A partners Arne Grimme en Anja Mutsaers.
Een team van Allen & Overy onder leiding van Jan Louis Burggraaf adviseert de Raad van Commissarissen van Friesland Bank bij de deal. Burggraaf werkt samen met Victor de Serière, Niels de Ru en Lucas Brabers.
Een team van KPMG heeft voor de Rabobank onder andere het due diligence onderzoek uitgevoerd.
Run on the bank
Op het moment van de aankondiging van de overname op maandagochtend was de deal al geclosed. In samenwerking met de fuserende partijen heeft Nederlandse Mededingingsautoriteit de deal voor aankondiging goedgekeurd. Dit is bijzonder, want doorgaans komt de goedkeuring van de NMa pas weken na de aankondiging van de deal.
Volgens een bron bekend met de situatie hebben de betrokken partijen geprobeerd de deal zoveel mogelijk achter de schermen te houden, om een ´run on the bank´ te voorkomen. Als bekend was geworden dat Friesland Bank wegens kapitaliseringsproblemen in de verkoop stond, was de kans groot dat klanten hun heil bij een concurrent zouden zoeken.