Deense windmolenbouwer neemt belang in duurzame Zweedse concurrent

Modvion is al 22 miljoen waard voordat de eerste houten windmolen staat.

De Deense windmolenmaker Vestas heeft een minderheidsbelang genomen in Modvion, een Zweedse start-up die houten masten voor windturbines maakt. Modvion wordt gewaardeerd op 22,4 miljoen euro, nadat het bedrijf in de laatste investeringsronde 1,1 miljoen euro ophaalde.

Topman Otto Lundman van Modvion wil de komende tijd nog eens 10 miljoen euro ophalen waarmee de eerste grote fabriek van het bedrijf moet worden gefinancierd. Tegen 2023 moeten daar jaarlijks tweehonderd masten worden geproduceerd.

Het Zweedse Modvion wil de masten van windturbines maken van compositiehout. Dat bestaat uit meerdere lagen van drie tot vier millimeter dik Scandinavisch sparrenhout. De torens worden vervolgens bedekt met een waterdichte coating. Volgens Modvion is het product minstens zo sterk als wat nu wordt gebruikt en kan het ook even goedkoop zijn zodra de productie wordt opgeschaald.

De productie van onderdelen voor windmolens is momenteel brandstofintensief. Daarbij zijn de materialen die worden gebruikt, zoals staal, moeilijk te recyclen.

Modvion bouwde zijn eerste houten toren in april op een eiland nabij Götenburg. Het eerste commerciële model wordt in 2022 geïnstalleerd. 

Voor Vestas kan de overstap op houten masten bijdragen aan de eigen doelstelling om tegen 2040 geen afval meer te produceren bij het maken van windmolens. In 2030 wil het bedrijf al CO2-neutraal zijn.

(ANP)

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen