DEALFOCUS: KPN acquireert Divider

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:38
KPN voltooide 24 februari de overname van Divider, een Nederlandse clouddienstverlener gespecialiseerd in het leveren van werkplekken, Voice over IP-telefonie, draadloze LAN-netwerken en VPN-verbindingen aan bedrijven met meerdere vestigingen. Ro├źn Blom (Deloitte) was nauw betrokken bij deze en andere due-diligence-deals waar Nederlandse techbedrijven een vooraanstaande rol spelen.

De Nederlandse telecomreus verklaart dat de ‘overname past binnen de strategie van KPN om te groeien in ICT-dienstverlening en versterkt de positie van KPN op de zakelijke retailmarkt’. Het in Leiden gevestigde Divider heeft 32 medewerkers. Financiële details van de overname zijn niet bekend gemaakt.

Divider levert ICT-diensten voor grootzakelijke klanten tussen 200 en 1000 medewerkers. Het bedrijf biedt klanten flexibiliteit en snelheid in het op- en afschalen van diensten. KPN meldt dat dat het aanbod van Divider aantrekkelijk voor retailklanten die een vestiging willen toevoegen en daar snel en flexibel de benodigde ICT-diensten voor willen activeren zoals pinnen, alarmering, telefonie, kassasystemen en Wifi.

Roën Blom, Director bij Deloitte Financial Advisory Services (FAS), was betrokken bij de deal. Samen met Reinier Tromp nam hij de transaction support, de financiële due diligence, voor KPN onder zijn hoede. De M&A-redactie legt Blom een aantal vragen voor. 

Je hebt de laatste tijd veel techdeals gedaan, ligt daar ook je sectorfocus?
Vanuit Deloitte Transaction Services ben ik de Telecom, Media en Technologie (TMT)-lead voor due diligence, mijn sectorfocus is dus op TMT.”

Hoe staat Nederland in technologisch opzicht ervoor?
Nederland heeft mede vanuit haar historische ondernemingsklimaat een prominente rol in technologische ontwikkelingen verworven. Ter

bevestiging zie je ook ruime interesse in Nederlandse technologiebedrijven (e.g. NXP, Philips Lumileds, ASML-aandeel van Samsung overgenomen, TransIP, Fokker, Here) vanuit buitenlandse investeerders/corporates. Ik verwacht dat Nederland een vooraanstaande rol zal blijven spelen. Bevestiging van deze positie zie je zeer recentelijk ook in de entertainmentindustrie waarbij het Nederlandse Guerilla Games al voor release van haar nieuwste game Horizon: Zero Dawn enorm hoge ogen gooit (met bijbehorende omzetverwachting).”

“Ook op kleinere schaal zie je enorm veel beweging waarbij jonge Nederlandse bedrijven goed inspelen op de technologische ontwikkelingen. De Nederlandse Deloitte Technology Fast50 geeft dit goed weer met winnaars als Catawiki, Greenpeak en Adyen in de afgelopen jaren. Ook op internationaal niveau claimen deze bedrijven een steeds prominentere positie.”

Wat mogen we nog van Deloitte FAS verwachten dit jaar?
Er is veel beweging op de Nederlandse M&A-markt en Deloitte is daar een steeds grotere rol in aan het spelen. Transacties worden complexer en Deloitte support cliënten met een steeds breder aanbod van diensten. Dit wordt bevestigd door het winnen van de Best Transaction Support Award in de afgelopen drie jaar.”

“Als Deloitte beogen wij een ‘Impact That Matters’ te maken voor onze cliënten door hen niet enkel tijdens due diligence, maar vooral ook in de post acquisitie fase te ondersteunen. Hiermee vertalen wij de bevindingen gedurende due diligence naar concrete benefits voor onze cliënten (value capture – synergievoordelen behalen, kosten optimalisatie implementatie, integratie ondersteuning).”


In DEALFOCUS licht de M&A-redactie iedere vrijdag een onlangs voltooide transactie uit. Eerder brachten we onderstaande deals voor het voetlicht. 

 

DEALFOCUS: AKD adviseert bij verkoop in Rotterdams-Brabantse distributiedeal >>>
DEALFOCUS: Solera verwerft 100 procent belang in Digidentity >>>

Gerelateerde artikelen