DEALFOCUS: Accuracy support Waterland-investering in Nuts Groep

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:39
Waterland Private Equity heeft op 9 maart een belang van 50 procent genomen in Nuts Groep, een bedrijf dat energie verkoopt. Bij de transactie waren zoals gewoonlijk een reeks M&A-adviseurs betrokken. De M&A-redactie laat Joris Timmers aan het woord, die namens Accuracy het due-diligenceproces met zijn team in goede banen leidde.

Het transaction-supportteam van Accuracy stond onder leiding van Leontine Koens-Betz, sinds de oprichting in 2007 Managing Partner bij de Nederlandse vestiging. Onderdeel van het team was ook Senior Manager Joris Timmers, aan wie de M&A-redactie een aantal vragen voorschotelde.

Wat was er bijzonder aan deze deal?
"Het is de tweede deal die we in korte tijd met Waterland hebben gedaan in de energiesector – in 2016 hebben we Waterland reeds ondersteund bij de acquisitie van Scholt Energy Control. Door eerdere samenwerkingen en onze ervaring in deze sector zijn we goed op elkaar ingespeeld en is het due-diligenceproces soepel en efficiënt verlopen."

Waterland en Accuracy hebben in het verleden meer deals gesloten, hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
"Onze eerste samenwerking met Waterland was bij de aankoop van Attero in 2014. Met onze extensieve internationale ervaring en ons netwerk in de afvalsector hebben we Waterland kunnen overtuigen van onze ondersteuning bij deze acquisitie. Op deze transactie hebben we ons bewezen door middel van onze expertise en pragmatische aanpak, door goed te adviseren en te ondersteunen om specifieke risico’s inzichtelijk te maken alsook de belangrijkste value-drivers. Ook hebben we samengewerkt met Waterland op de succesvolle acquisities van Inashco en Ballast Phoenix (beiden in afvalsector) en Scholt Energy Control (energiesector)."

Gaan Waterland en Nuts Groep met Accuracy verder groeien middels overnames? 
"Onze ervaring is dat Waterland sterk stuurt op ontwikkeling en groei van haar participaties en markten, al dan niet door middel van overnames. Het zal ons dan ook niet verbazen als er ook naar andere potentiële targets in deze industrie wordt gekeken."

Hoe staat de Nederlandse energiesector ervoor?
"De stabielere olieprijs zorgt voor een positieve dealomgeving. Dit maakt de energiesector aantrekkelijker voor investeerders om te investeren. Afgelopen jaren zijn de marktaandelen van de traditionele marktpartijen verder afgenomen, door toetreding van nieuwe spelers met name in het competitieve prijssegment. Door prijsvergelijking wordt de markt steeds transparanter, dat zorgt voor veel beweging van klanten en lagere loyaliteit. Focus voor spelers in de markt ligt met name op reductie van de cost to serve. Daarnaast is er nog steeds veel activiteit rondom privatiseringen van (semi-) overheidsbelangen en opsplitsingen van energie en netbeheer."

Gaan we jullie meer energiedeals begeleiden?
"In het verlengde van de marktontwikkelingen verwachten wij ook meer transacties in de energie sector te begeleiden op het nationale maar zeker ook op het internationale vlak, zoals wij ook in afgelopen jaren hebben gedaan. In 2016 hebben wij opdrachten gedaan in het kader van de carve-out van Areva’s nucleaire activiteiten naar EDF, maar recentelijk ook bijvoorbeeld SUEZ bij de acquisitie van de Water & Process Technologies van General Electric.​ Deze trend zet zeker door in 2017 en daar zullen wij onze bijdrage aan leveren."

Wat mogen we nog verwachten van Accuracy dit jaar?
"Groei in zowel opdrachten als teamomvang blijft wederom een belangrijke pijler voor ons, in het jaar dat wij tien jaar bestaan. Dit geldt niet alleen voor onze financiële due-diligence-ondersteuning, maar ook financieel advies bij waarderingen, herstructureringen en disputen. Met name in het kader van advisering rond disputen verwachten wij een sterke groei op het vlak van claims in de bouw- en infrastructuursector mede doordat de bouwproductie de komende jaren zal stijgen. Een ontwikkeling die we eerder als Accuracy al duidelijk internationaal hebben gezien maar nu ook verwachten in Nederland."


In DEALFOCUS licht de M&A-redactie iedere vrijdag een onlangs voltooide transactie uit. Eerder brachten we onderstaande deals voor het voetlicht. 

DEALFOCUS: Gimv steekt miljoenen in Duitse luchtwegen-startup​​​​​​ >
DEALFOCUS: KPN acquireert Divider >
DEALFOCUS: AKD adviseert bij verkoop in Rotterdams-Brabantse distributiedeal >
DEALFOCUS: Solera verwerft 100 procent belang in Digidentity >

Gerelateerde artikelen