Dealfestijn gaat dit jaar nog gewoon door

Alle kopers van bedrijven zagen hun beurswaarde wel slinken.

Het aantal afgeronde deals dit jaar met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar overtreft die van in het eerste kwartaal vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 220 van zulke deals gesloten. 

Dit is het op één na hoogste kwartaalresultaat sinds 2008, ondanks de scherpe daling in SPAC-deals dit jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). 

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School (voorheen Cass), laat zien dat er in de afgelopen drie maanden een nog meer megadeals met een waarde van meer dan 10 miljard dollar zijn gesloten dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.  Dit jaar waren het er zes tegen vijf in het eerste kwartaal van 2021.

WTW denkt dat de nieuwe piek aan deals komt door lage rentetarieven grote hoeveelheden cash die kopers in de knip hebben. Vooral bedrijven die actief zijn met klimaat, technologie, inclusie en diversiteit zien overnames als een manier om verandering te versnellen. 

Volgens M&A-data van WFT waren slow deals, die meer dan 70 dagen in beslag namen, de best presterende van dit jaar.

De grote fusie- en overnameactiviteit heeft waarden van bedrijven verder opwaarts gestuwd. Op basis van de aandelenkoers deden bedrijven die deals sloten met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar het gemiddeld 4,4 procentpunt slechter dan de wereldindex. Alle kopende partijen presteerden dit jaar slechter dan hun regionale index. 

 

Gerelateerde artikelen