Tandarts wordt een onbekende door overnames
Jonge tandartsen hebben weinig trek om een bestaande praktijk over te nemen, vooral vrouwen die zijn afgestudeerd hebben geen zin in de bureaucratische rompslomp en de financiële onzekerheden van een eigen bedrijf. Waardoor afzwaaiende oudere collega’s de zaak overdoen aan één van die ketens.
Dat blijkt onder andere uit onderzoek van de website tandarts.nl. Operatielamp en boor worden definitief verruild voor de laatste generatie Callaway golfclubs en dat zo begeerde abonnement op de chique Pine Cliffs Golf Course in het Portugese Albufeira.
Recent steeg het aantal praktijken dat onderdeel is van een keten van 4,7 procent naar ruim 6. Dat lijkt bescheiden, maar is progressief. Want omdat door de vergrijzing honderden tandartsen komende jaren met pensioen gaan, zal het aantal kleine praktijken – nu nog 5000 – drastisch dalen.
Hoge vraagprijs
Voorbeelden van recente overnames, fusies en voorgenomen verkopen: Investeerder Bencis Capital Partners heeft de keten Tandvitaal (1100 medewerkers) in de etalage. Het bedrijf, ontstaan na een reeks overnames en met meer dan honderd vestigingen in Nederland en nog eens tachtig in Duitsland en België, geldt als grootste keten van het land. Onlangs kocht Tandvitaal nog Samenwerkende Tandartsen van NPM, de private equity-tak van de familie Fentener van Vlissingen. Om de acquisitie mogelijk te maken, trok NPM Capital zich terug als aandeelhouder van Samenwerkende Tandartsen. Prijs? Naar verluidt rond 400 miljoen euro. Over 2015, het laatste jaar dat cijfers werden gepubliceerd, behaalden Tandvitaal en Samenwerkende Tandartsen een bruto bedrijfsresultaat van 21,5 miljoen euro. Dat zou komende jaren verdubbelen. Vandaar ook die hoge vraagprijs.
Nieuwe technologie en IT
Nóg zo’n bundeling in tandarts-land: Ivory Ivory, met 18 vestigingen, werd ingelijfd door Deltal Clinics (69 praktijken). Met het creëren van steeds grotere ketens is het relatief eenvoudig en voordelig in nieuwe technologie en IT te investeren. Immers; de tandarts op de hoek van de straat kan dat met zijn éénmanspraktijk door de hoge prijzen van nieuwe apparatuur niet of maar moeilijk betalen.
Kwaliteit van de behandelingen komt volgens onderzoek door al die fusies en overnames niet in het gedrang. want groter heeft ook voordelen. Vaak hebben ketens alle specialismen, zoals het plaatsen van implantaten, in eigen huis. Toch zijn er ook nadelen: door die alsmaar voortschrijdende schaalvergroting verdwijnt het bekende gezicht boven de wijd opengesperde mond en de angstig kijkende ogen. Tandartsen staan bekend als jobhoppers en door de schaarste in de branche is inmiddels sprake van een internationale beroepsgroep. Waardoor een heus vreemdelingenlegioen is ontstaan. Zweden, Polen, Argentijnen, Surinamers… In de vestigingen van de Deltal Clinics van deze wereld werken ze inmiddels allemaal.
Terug naar Stockholm of Warschau
“In principe niet veel mee mis hoor”, zegt een tandarts in Amsterdam Zuid. “Maar wat mensen toch vaak als heel vervelend ervaren; zo’n Zweed of Pool gaat na een paar maanden weer terug naar Stockholm en Warschau. En dan duikt er opeens weer een Chileen aan de behandelstoel op. Niet goed voor de klantenbinding. Wij zijn hier met onze praktijk van twee tandartsen misschien maar een kleine speler. Maar het publiek blijft ons juist daardoor trouw. Bovendien merk ik dat patiënten in die mammoet-klinieken soms bang zijn voor ‘overbehandeling’. Omdat het toch allemaal moet worden betaald, al die technische pracht en uiterlijke praal. En op de achtergrond eisen ook de investeerders hun rendement op. In plaats van een relatief goedkope kroon, toch maar kiezen voor dat dure implantaat. Onder patiënten bestaat die vrees.”
De markt voor algemene tandheelkunde behelst in Nederland ruim 2,5 miljard euro per jaar. De schaalvergroting hier te lande is nog bescheiden vergeleken met wat er momenteel in de VS en Engeland gebeurt. Zo ging de leidende Britse tandartsketen Oasis Dental Care voor 835 miljoen pond naar zorgverzekeraar Bupa.