Vier private equity trends voor 2022

Voorzichtig optimisme dat de sector opnieuw een uitzonderlijk jaar zal hebben.

Naar de meeste standaarden was 2021 een buitengewoon jaar. Na het snelle herstel van de markt in de tweede helft van 2020, brak private equity vele records in 2021 in onder meer fondsenwerving, het sluiten van deals, loondruk, kapitaalsnelheid en tijdgebonden due diligence. 

“Men zou kunnen stellen dat de waarderingen van private assets zorgwekkend hoge niveaus bereiken en dat de overnameschulden opnieuw gevaarlijk terrein binnensluipen, vooral gezien de vooruitzichten van 2022 voor een tragere wereldwijde economische groei en stijgende rentetarieven”, zegt Eric Deram, Managing Partner van Flexstone Partners. “Toch zijn we voorzichtig optimistisch gezien de veerkracht van PE in de afgelopen 30 jaar, samen met de neiging van PE om beter te presteren dan de meeste andere activaklassen, vooral tijdens volatiele of krimpende perioden.”

Dus… wat kunnen we verwachten in 2022? Deram vertelt welke trends hij ziet. 

1. Aanhoudend momentum voor fondsenwerving
“Gezien de sterke rendementen op lange termijn, is PE de sleutel geworden tot de assetallocatiestrategie van institutionele beleggers, met name pensioenfondsen. General Partners zetten kapitaal ook sneller in en geven kapitaal sneller terug. Daarom verwachten we in 2022 een sterke fondsenwerving, waarbij General Partners nog grotere fondsen zullen werven en diversifiëren naar nieuwe productlijnen met een toenemende PE-behoefte.”

2. Duurzaamheid komt centraal te staan
“Nu de Europese regelgeving van kracht is en andere grote markten (zoals de VS) naar verwachting spoedig zullen volgen, zal duurzaamheid de investeringsagenda voor de nabije toekomst domineren.”

3. Iemand permanent kapitaal?
“GP-geleide ‘continuation funds’ als een opvallende marktinnovatie, presenteren mogelijke antwoorden op de wens van LP's en GP's om de levensduur van succesvolle portefeuilles te verlengen tot voorbij de normale looptijd van het fonds. We verwachten dat de drang naar meer (quasi) permanente kapitaalstructuren zal voortduren, terwijl liquiditeit wordt verschaft aan bestaande LP's. Tegelijkertijd bieden deze ‘continuation funds’ mogelijkheden voor secundaire fondsen om meer kapitaal in te zetten.”

4. Run for the exit?
“Blackstone, Carlyle en KKR kochten – bij elkaar genomen – voor $ 1,30 aan private assets voor elke $ 1 die ze in de loop van het jaar verkochten, wat duidt op vertrouwen in de toekomst. Met aanhoudend hoge waarderingen zullen slimme beleggers echter waarschijnlijk meer van hun portefeuille-investeringen te gelde maken.”

“We zijn meer dan 30 jaar getuige geweest van de veerkracht van de private-equitysector en zijn langetermijn outperformance ten opzichte van de meeste andere activaklassen. Ondanks de waarschijnlijkheid dat meer COVID-varianten de markten zullen verstoren, zijn we voorzichtig optimistisch dat de sector opnieuw een uitzonderlijk jaar zal hebben”, besluit de PE-expert. 

Gerelateerde artikelen