De onverzadigbare honger van China naar buitenlands vermogen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:27
Zowel de totale M&A-dealwaarde als de volumes zijn in het eerste kwartaal van dit jaar wereldtijd gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat wijst het M&A Insights rapport van Allen & Overy uit. De verschillen zijn per regio groot. Uit China komt een aantal megafusies.
In de Verenigde Staten vlakt het niveau van de activiteiten momenteel af, terwijl deze in Europa en in sommige delen van Azië juist stijgt. In Europa zijn de dealwaarden dit kwartaal gestegen met 9,3%, ondanks de politieke en economische zorgen. Dit suggereert dat, indien een aantal van deze zorgen wordt opgelost, 2016 opnieuw een sterk M&A jaar kan worden voor Europa, aldus Allen & Overy
In China veroorzaakt de onverzadigbare honger naar buitenlands vermogen een uitzonderlijke groei in outbound M&A. China staat aan kop met een totale transactiewaarde van 98,7 miljard dollar aan outbound acquisities. Dat is meer dan het dubbele van de outbound deals van de nummer twee, Canada, dat voor 42,6 miljard aan buitenlandse acquisities aankondigde.
 
Syngenta in Chinese handen
Een aanzienlijk gedeelte van het Chinese overnamebedrag (USD 43 miljard) kan op rekening worden geschreven van de overname van het Zwitserse biotechbedrijf Syngenta door China’s National Chemical’s, de grootste acquisitie ooit door een Chinese onderneming. De groei wordt verder gestimuleerd door de Chinese overheid, die ondernemingen aanmoedigt hun vermogen overzee te vergroten nu de nationale groei en de renminbi zwakker worden.
 
"Dalende olieprijzen, een afnemende groei in China, zorgen om de gezondheid van de financiële sector en een mogelijke Brexit leiden tot minder M&A activiteiten. Maar de onderliggende factoren die het afgelopen jaar een groei in activiteiten stimuleerden zijn nog steeds aanwezig, dus het is goed mogelijk dat deze hobbels maar van tijdelijke aard zijn," licht Katinka Middelkoop, corporate partner bij Allen & Overy, toe.
 
 
Gerelateerde artikelen