“De multiples bevinden zich al behoorlijk op het niveau van 2007”

INTERVIEW - Philip van Verschuer, advocaat bij Loyens & Loeff, is betrokken geweest bij meerdere geruchtmakende transacties in de private equity-, telecom- en energiesector. “Bij een goede deal is iedereen een beetje happy en een beetje unhappy.”

Wat was het moment in uw leven dat u dacht: ik ben een goede onderhandelaar?

Philip van Verschuer,  advocaat bij Loyens & Loeff: "Misschien toen ik kantoorleider was van ons kantoor New York tussen 1991 en 1996, en veel met Amerikaanse advocaten moest sparren. Amerikanen vragen je het hemd van het lijf en ze hebben een groot technisch begrip van zaken waardoor gemakkelijke antwoorden onmogelijk zijn. Ieder zichzelf respecterende, beginnende M&A-advocaat zou de Amerikaanse praktijk moeten meemaken. De Amerikaanse legal market is de meest diepe en gesofisticeerde ter wereld en ook bij M&A-transacties wordt er veel vaker en sneller geprocedeerd."

Grootste fout?

"Technische kennis is belangrijk, maar een onderhandelaar moet ook sterk verbindend zijn en naar een uitkomst zoeken waar iedereen een beetje wint en iedereen een beetje verliest. Bij een goede deal is iedereen een beetje happy en een beetje unhappy. De grootste fout is om onder tijdsdruk niet de tijd nemen om even achterover te leunen en te reflecteren."

Welke deals zit(ten) er volgens u aan te komen?

"Ik verwacht een grote hoeveelheid activiteit. Disruptieve technologieën hebben de nodig impact op de financiële sector, waar onder andere de komst van de Second Payment Services Directive (PSD2) banken dwingt om andere partijen toegang te geven tot hun infrastructuur. Daardoor zullen bedrijven als Amazon en Alibaba hun entree mogelijk proberen te maken. De Nederlandse banken kijken naar hoe fintech kan helpen om hun verdienmodel in stand te houden. Door de energietransitie willen olie- en gasconcerns zoals Shell van hun kleinere velden af en AkzoNobel verkoopt zijn chemische divisie. "

Deze deal had allang beklonken moeten zijn…

"Eneco had al ten tijde van de splitsing en privatisering van Essent en Nuon verkocht moeten zijn, maar aan die deal kleven veel politieke aspecten. Het management moet er nu alsnog aan geloven. Het is ook opvallend dat afvalverwerker Attero nog niet is verkocht door Waterland, ondanks een een eerdere verkooppoging in 2016 aan een Chinese partij." 

Van welke deal heeft u achteraf spijt?

"Cliënten zullen best spijt hebben van deals, die voor hen niet goed uitpakken. Maar dat geldt niet voor ons werk. Wij hebben spijt als wij optreden voor cliënten, die we acheraf gezien liever niet hadden bijgestaan."

Waar is onlangs goed op onderhandeld? 

"AkzoNobel heeft zich goed verweerd tegen de overnamepoging van verffabrikant PPG. Het bedrijf heeft duidelijk stelling genomen, en heeft de onderhandelingen zorgvuldig gespeeld. Het resultaat is er dan ook naar. Ondanks alle poeha is PPG met lege handen afgedropen." 

Meer deals voor minder geld of minder deals voor meer geld?

"In het algemeen is het leuker voor een advocaat om minder deals voor meer geld te doen. Maar dat geldt ook als indicator van een oververhitte markt en het einde van de cyclus. Dit jaar is zeer druk voor ons, maar de drukte in de M&A-markt houdt geen vijf jaar stand. De multiples die betaald worden voor bedrijven bevinden zich al behoorlijk op het niveau van 2007, als ze er al niet overheen zijn."

Gerelateerde artikelen