De litigationkanonnen van Stibbe, Van Doorne, Allen & Overy, De Brauw, Linklaters en DLA in de strijd om TMG

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:39
In de strijd om TMG aan de ondernemerskamer hebben de advocatenkantoren hun litigationkannonnen naar voren geschoven. Welke juridische scherpslijpers stonden gisteren tegenover elkaar in de Ondernemerskamer?

Aan de M&A-onderhandelingstafel heb je een dealmaker nodig die partijen kan samen brengen en de beste voorwaarden voor zijn klant eruit kan slepen. “Hard op de inhoud, zacht op de relatie”, omschrijft M&A Award-winnaar Arne Grimme de typische M&A-advocaat. De litigationadvocaat is van een ander kaliber. Als de onderhandelingen escaleren en het strijdtoneel verplaatst naar de ondernemingskamer, dan worden de juridische scherpslijpers van stal gehaald. 

Stibbe, de juridisch adviseur van Talpa, heeft litigationadvocaten Fons Leijten (foto rechts) en Martin Ubbens in de frontlinie gezet om de raad van commissarissen (rvc) van TMG om de oren te slaan. Leijten is voorzitter van de Dutch Association for Corporate Litigation (VCL) en verdedigde in 2016 onder andere BP bij een class action aangespannen door de VEB. Björn van der Klip geeft leiding aan het M&A-team van Stibbe.

Raadsman van Beatrix
Allen & Overy heeft Arnold Croiset van Uchelen (foto links) ingezet om TMG bij te staan. Van Uchelen is in 2010 bij Koninklijke Beschikking benoemd tot rechtsgeleerd raadsman van Koningin Beatrix en hij is docent Corporate Litigation (aandeelhoudersgeschillen) bij de Grotius Academie. Het M&A-team van Allen & Overy staat onder leiding van Christiaan de Brauw.

Guus Kemperink en Sander Maarschalkerweerd van Van Doorne staan de raad van commissarissen van TMG bij in de strijd tegen Talpa. Kemperink komt niet onbeslagen ten ijs. Hij promoveerde in 2013 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam over de positie van de raad van commissarissen bij openbare biedingen. Verder vertegenwoordigde Van Doorne de raad van commissarissen van TMG in het onderhandelingstraject dat leidde tot de fusie-overeenkomst met Mediahuis en VP Exploitatie. Kemperink leidt het team van Van Doorne.

Marnix Holtzer van DLA Piper verdedigt de geschorste leden van de raad van bestuur van TMG CEO Geert-Jan van der Snoek en CFO Leo Epskamp. De bestuurders kregen het verwijt dat ze handelen in eigenbelang, omdat Talpa had beloofd dat ze hun positie zouden behouden na een eventuele overname. In 2015 promoveerde Holtzer op een onderzoek naar de invloed van werknemers op de strategie van de vennootschap. 

Daniella Strik
Juridisch kungfu
Daniella Strik van Linklaters heeft namens Mediahuis gisteren flink uitgehaald. Zij beschuldigde het Talpa-kamp onder meer van 'juridisch kungfu', omdat ze maar niet willen accepteren dan dat Mediahuis en Van Puijenbroek hun aandelen niet aan Talpa willen verkopen. Daniella Strik staat aan het hoofd van Linklaters’ Litigation & Arbitration-praktijk. Ze heeft onder andere Air France verdedigd in een zaak over een luchtvrachtkartel en twee kartelzaken met bitumenfabrikanten en bierbrouwerijen. Het M&A-team van Linklaters staat onder leiding van Jan Willem de Boer.

Harm Jan de Kluiver
De Brauw Blackstone Westbroek heeft Harm Jan de Kluiver naar de ondernemingskamer gestuurd. Hij staat loodrecht tegenover de advocaten van Stibbe in de verdediging van de familie Van Puyenbroek. De Kluiver vertegenwoordigde eerder Ageas (voorheen Fortis ) tegen claims van aandeelhouders, SNS REAAL in relatie met de nationalisering en voetbalclub Ajax in een conflict met de raad van commissarissen van beursfonds Ajax. Het M&A-team van De Brauw staat onder leiding van Bernard Roelvink.

Lees ook "Zuidas-advocaten in grote getale bij rechtszaak TMG"

 

Gerelateerde artikelen