De LBO is back: een shortlist voor corporate raiders in Nederland
Met veel geleend geld een bedrijf kopen om die vervolgens te fuseren of op te splitsen en hard in de kosten te snijden. Paul Polman schrok zich een hoedje toen zijn collega van Kraft Heinz aanbood om Unilever te kopen. Welke andere bestuurders kunnen een telefoontje verwachten? In een overzicht van Het Financieele Dagblad staan de targets netjes op een rij, aan de hand van zes criteria die bedrijven aantrekkelijk maken voor een LBO-investeerder. De shortlist voor corporate raiders.
- Bedrijven presteren slechter op de beurs dan hun gelijken: Aegon, AkzoNobel, ASML, DSM, Philips en Randstad.
- Bedrijven zonder beschermingsconstructie: ABN AMRO, Altice, ArcelorMittal, Galapagos, Gemalto, Heineken, RELX, Royal Dutch Shell, SBM Offshore, Unibail Rodamnco en – jawel – Unilever.
- Conglomeraten met meerdere min of meer zelfstandig opererende onderdelen: Aalberts Industries, AkzoNobel, ArcelorMittal, Boskalis, DSM en – daar is hij weer – Unilever.
- Geografisch op te knippen bedrijven: Aegon, AholdDelhaize, Altice, Randstad en Vopak
- Bedrijven zonder grootaandeelhouders: AholdDelhaize, AkzoNobel, DSM, Gemalto, ING, KPN, Philips, RELX, Royal Dutch Shell, Unibail-Rodamco, Unilever en Wolters Kluwer.
- Bedrijven actief in een volwassen markt (je kan alleen maar groeien door in de kosten te snijden): ABN AMRO, Aegon, ING, KPN, NN Group, Royal Dutch Shell en Vopak. Volgens de onderzoekers van het FD is Unilever, met producten in voeding en persoonlijke verzorging, niet actief in een volwassen markt.
Met een score van drie uit zes is Unilever inderdaad een aantrekkelijke prooi voor de goed gefinancierde investeerder. Kraft Heinz mag nu een half jaar niet bieden op Unilever, maar gelukkig zijn er nog vier andere beursfondsen met een score van drie: DSM, Aegon, AkzoNobel en Shell.
Ontdek hier de adviseurs bij de stukgelopen overname van Unilever.
Foto: Hollywoods bekendste corporate raider Gordon Gekko (eerste links) (bron foto: wikipedia)