De laatste dino van Mirage Retail Group bezwijkt ook

Vele malen al doodverklaard maar ook nu zijn de winkels nog steeds open.

Winkelketen Blokker vraagt uitstel van betaling aan. Volgens het bedrijf hebben “onvoorziene tegenvallers ambitieuze plannen vertraagd” en is er sprake van “acute geldnood”. Blokker zegt dat er op korte termijn geen gevolgen zijn voor de winkels, die blijven open. De webshop is wel dicht.

Het is de vraag of Blokker er wederom bovenop krabbelt. Het bedrijf is al meerdere keren doodverklaard. In februari zette moederbedrijf Mirage Retail Group het warenhuis in de etalage, maar niemand hapte toe. In april verliet de ene na de andere topmanager het bedrijf. Toen al werd dat als een veeg teken gezien.

Miljoenenverliezen
Het 128 jaar oude winkelbedrijf kampte de afgelopen jaren met miljoenenverliezen en het lijkt nu nijpend te worden. Eerder dit jaar kreeg Blokker nog lucht dankzij 35 miljoen euro krediet van de Amerikaanse geldschieter The Gordon Brothers.

KPMG voorspelde ondergang
Maar de lening poetste de problemen niet weg. KPMG heeft het rampscenario bij Blokker afgelopen zomer voorspeld. Dit najaar zou de winkelketen nieuwe financiƫle problemen krijgen, zo stond in het jaarverslag van moederbedrijf Mirage Retail Group. De problemen zouden komen als de resultaten van de winkelketen dit jaar ook zouden tegenvallen.

Verval van de Mirage Retail Group
De neergang van Blokker is het sluitstuk van het treurige verval van de Mirage Retail Group. Met alle dochters is het slecht afgelopen. Big Bazar sneuvelde nadat het was verkocht. BCC ging failliet, Intertoys ging na lang leuren eind vorige maand naar het Belgische ToyChamp. Naar verluidt moest Mirage stevig toeleggen op deze deal.

Curator onderzoekt toekomst
De komende tijd gaat het management van Blokker samen met een bewindvoerder de toekomst van het bedrijf onderzoeken. Het was volgens topvrouw Pauline Boerman een “moeilijke beslissing” om tot uitstel van betaling over te gaan. “Wij betreuren de onzekerheid die dit creĆ«ert voor alle betrokkenen die ons de afgelopen jaren zo trouw hebben gesteund, inclusief medewerkers, franchisenemers, leveranciers en klanten.”

Gat in de stadscentra
Uitstel van betaling mondt vaak uit in een faillissement. Als Blokker omvalt raakt dat ruim 3500 medewerkers. Het einde van de winkelketen zou ook een gat slaan in veel Nederlandse stads- en dorpscentra. De bijna 400 vestigingen zijn verspreid over heel Nederland en vaak een vaste waarde in de winkelstraat. Maar toenemende concurrentie van prijsvechters als Action en grote webwinkels maakt het Blokker al jaren lastig.

Op de site meldt Blokker ook tijdelijk geen nieuwe producten meer te laten leveren.

Gerelateerde artikelen