“De kracht van Nederland ligt in open handelsgeest”

De wetsvoorstellen van CDA-leider Sybrand Buma en eerder Minister Henk Kamp van Economische Zaken vragen natuurlijk om een reactie uit de M&A Community. M&A-advocaat Jeroen Sombezki (Van Doorne) vindt dat de politiek zich eerder afzijdig moet houden als het gaat om buitenlandse kopers.

“Dat gaat heel ver. De roep van politici om bescherming van burgers tegen de bijeffecten van globaliserende en vrije marktwerking begrijp ik, maar ik maak me toch zorgen over de reikwijdte van het voorstel en de gevolgen ervan voor de transactiepraktijk”, reageert Van Doorne-advocaat Jeroen Sombezki op het initiatief van Buma om grote bedrijven in Nederland tegen toekomstige buitenlandse overnames te beschermen.

Volgens de M&A-advocaat, die veelal deals in de TMT-sector met buitenlandse partijen sluit, ligt de kracht van Nederland juist in de open handelsgeest. “Wetsvoorstellen worden vaak gedreven door de publieke opinie, zeker in verkiezingstijd. Sommige bedrijven als KPN en PostNL liggen of lagen inderdaad verankerd in de vitale infrastructuur van Nederland.” In andere gevallen, waar de infrastructuur of veiligheid van Nederland niet in het geding is – zoals bij de mislukte Kraft-Heinz overname van Unilever – zou in beginsel de vrije marktwerking voorop moeten staan en de bevoegdheid van de Minister om buitenlandse overnames te frustreren moeten wijken, vindt Sombezki.

Dealjaar 2017
Overigens kent Van Doorne een uitstekende start van het dealjaar. Halverwege februari zit het M&A-kantoor op zeven deals , waaronder het advies aan Solera bij de overname van Digidentity, aan IRI Investments – onderdeel van de IKEA Groep – en de verkoop van Novagraaf, een internationaal octrooi- en merkenbureau in Amsterdam. Bekijk hier de andere deals.

 

 

 

Gerelateerde artikelen