De grote vier verenigen zich in investeringsplan Randstad

Met een grote zak geld gaan de vier grootste steden van ons land flink investeren in de Randstad. De zogeheten G4, bestaande uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, hebben tezamen een investeringsplan ter waarde van 35 miljard euro voorgelegd aan het kabinet.

Volgens het Algemeen Dagblad hebben de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht de plannen enkele weken gepresenteerd aan premier Rutte tijdens een diner. "Volgens de OESO laten we teveel groei liggen door een gebrekkige samenwerking. Dus we moesten iets doen", zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over de aanleiding van het investeringsplan.  

Bereikbaarheid en werkgelegenheid
De G4 sturen aan op een samenwerking tussen overheden – de vier steden, Rijksoverheid en EU-hoofdstad Brussel – om de miljarden te laten vloeien naar innovatieve projecten. Met het investeringsplan beogen de initiatiefnemers over een periode van vijftien jaar circa 1 miljoen duurzame woningen gerealiseerd te hebben. Ook de bereikbaarheid in de Randstad moet verbeterd worden, terwijl tevens gekeken wordt naar een plan voor ruimtevoorziening. 

Werkgelegenheid is ook een thema voor de G4. Samen met kennisplatforms als First Dutch Innovations – in december overgenomen en overgenomen door Peter Goedvolk – kijken de initiatiefnemers hoe werkgelegenheid te stimuleren. De groei in het zuiden van de Randstad blijft volgens economen achter op bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. 

Volgend kabinet
Premier Rutte laat weten positief te staan tegenover het voorstel, maar plaatst wel een kanttekening. "Goed dat de steden samen plannen maken en ook kijken wat ze zelf kunnen realiseren. Het is uiteraard aan een volgend kabinet om zich over die plannen en de berekeningen te buigen", aldus de premier.

 

Gerelateerde artikelen