De drie underwriters van beursgang ABN AMRO krijgen maximaal 4,5 miljoen euro provisie

Het NLFI, de stichting die de aandelen ABN namens de Staat beheert, heeft donderdag bekend gemaakt dat de drie zakenbanken, die de leiding hebben in de beursgang van ABN AMRO, gezamenlijk een vergoeding krijgen van maximaal 4,5 miljoen euro.
ABN AMRO Bank zelf, Deutsche Bank en Morgan Stanley zijn de global coordinators van de IPO, zo was eerder al medegedeeld. Er is ook een kans dat de zakenbanken helemaal niets ontvangen als de beursgang mislukt. De basisfee is namelijk 0 euro. Na afloop van het traject, bepaalt de NLFI hoeveel de zakenbanken krijgen. Met dus een limiet van 4,5 miljoen euro. Ook komt er nog een vergoeding voor specifieke reis- en verblijfkosten met vast maximum per zakenbank.
 
Het is gebruikelijk dat underwriters een vast percentage van de waarde van de aandelen ontvangen. Dat zou in het geval van ABN dan veel hoger uitvallen. Volgens Willem Vermeend, oud staatssecretaris, is het bedrag relatief laag, zo zegt hij tegen BNR. "Normaal moet je denken aan een bedrag van rond de 20 tot 30 miljoen," aldus de voormalige PvdA-politicus. Vermeend zegt dat de IPO van een staatsbank een prestigeproject is die zakenbanken graag op zich nemen. "Daar wil je mee pronken en laten zien aan andere klanten. Én het levert je extra klanten op, ook in die wereld."
 
Eind augustus maakt NLFI bekend welke zakenbanken zijn geselecteerd voor de rollen van joint bookrunner en co-lead manager. 
 
Gerelateerde artikelen