De Brauw en Jones Day adviseren Vodafone en Verizon

Vodafone stapt voor 99 miljard euro uit zijn Amerikaanse partnerschap met Verizon Wireless. De Brauw en Jones Day doen goede zaken als betrokken adviseur. Voorts neemt Microsoft voor 5,44 miljard euro Nokia Mobile over en is América Móvil nog steeds bezig met zijn miljardenbod op KPN. M&A lijkt back on track te zijn: het belooft een druk najaar te worden.

De Europese telecomsector, die aan het begin staat van een consolidatieslag, kan zich opmaken voor een sterke concurrent nu Vodafone voor 99 miljard euro zijn belang in Verizon verkocht heeft. 71% van de netto-opbrengst (64 miljard euro) is voor de aandeelhouders. Vodafone houdt daarna een grote oorlogskas beschikbaar, die zij in Nederland bijvoorbeeld zouden kunnen inzetten voor de overname van Ziggo, of wellicht KPN. 

Aangezien de economische en financiele crises in Amerika begonnen zijn en via het Verenigd Koninkrijk Europa bereikte, ligt een verder herstel van M&A in Nederland op de loer. Het vertrouwen lijkt terug te zijn en een stabiel Europees financieel klimaat kan de laatste zet geven.

De deal tussen Vodafone en Verizon heeft meer dan 10 jaar in beslag genomen, maar is met een totale waarde van 130 miljard dollar meteen wel de twee-na grootste deal ooit. Vodafone voert dat lijstje zelf aan, met de overname van Mannesmann voor bijna 203 miljard dollar in 2009. Op nummer twee staat de overname van Time Warner door America Online in 2000 voor bijna 165 miljard dollar.

Het Amerikaanse Verizon liet zich bijstaan door Guggenheim Securities, JPMorgan, Morgan Stanley, Barclays Plc, Bank of America Merrill Lynch en Paul J. Taubman. Juridisch advies was er van Wachtell, Lipton, Rosen & Katz en Mcfarlanes LLP, debt advisory kwam van Debevoise & Plimpton LLP. Vodafone won advies in van Goldman Sachs, UBS, Slaughter & May en Simpson Thatcher. 

Nederlandse adviseurs
De fees werden ook in Nederland verdeeld; het belang dat Vodafone verkocht werd via de Nederlandse dochtermaatschappij verkocht. De Brauw Blackstone Westbroek adviseert Vodafone, in een team dat naast lead partner Paul Sleurink bestaat uit Ingrid Mensing, Anja Mutsaers, Henk van Ravenhorst, Niels Geuze, Jean Schoonbrood, Birgit Snijder-Kuipers, Eva van den Berg en Agaath Kappert. ​ 

Jones Day adviseert het Amerikaanse Verizon. Het team dat vanuit Amsterdam aantrad bestaat uit lead partners Marc Rijkaart van Capellen en Lodewijk Berger en verder uit Laura Bienfait en Menno Geusens.   

Microsoft / Nokia
Vannacht werd een andere megadeal bekend gemaakt: Microsoft neemt de mobiele divisie van Nokia over voor in totaal 5,44 miljard euro. 3,79 Miljard daarvan is bestemd voor de apparaten- en dienstenafdeling van Nokia; de overige 1,65 miljard euro voor de patenten van Nokia. 37.000 werknemers gaan over naar Microsoft, inclusief Nokia’s CEO Stephen Elop. 

Met de overname hoopt Microsoft de ontwikkeling van mobiele apparaten te versnellen en zijn marktaandeel te vergroten. Het aandeel van Nokia noteerde na de overname 40% hoger.

Is dit een voorbode van een nieuwe overnamegolf in Nederland?
Discussieer mee op LinkedIn.

Gerelateerde artikelen