De beurs in 2022: Een terugblik
Veel afhakers in 2022
Waar 2022 economisch geen slecht jaar was, zag je toch twijfels bij bedrijven om de stap naar de beurs te zetten. Neem bijvoorbeeld Wehkamp, een bedrijf dat mooie cijfers liet zien in 2020, maar waar kopers toch terughoudend waren omdat zei dachten dat het succes wellicht toe te schrijven was aan de coronacrisis dat zorgde voor een enorme boost voor online retailers. Het bedrijf wacht nu tot volgend jaar af of een beursgang eventueel toch mogelijk is met behulp van de banken.
Hetzelfde voor Bol.com. Maar met het verdwijnen van de coronamaatregelen kwam aan de onstuimige groei een einde. De omzet van Bol.com daalde in de eerste zes maanden van het jaar. In augustus blies Ahold Delhaize de beursgang van de webwinkel af.
Ook Techbedrijf WeTransfer zag op het laatste moment af van een beursgang in 2022. Zij hebben deze keuze gemaakt wegens de onrust en dalende koersen op de beurs. Techbedrijven waren in 2022 vaker de dupe van deze dalende koersen.
En ook CVC Capital Partners, de grootste private equity partij van Europa, zag af van de beursgang die voor dit jaar gepland stond. Zij hoopten met een beursgang miljarden op te halen, maar de economische onrust stond deze ambitie in de weg.
Deze besluiten om van een beursgang af te zien komt overeen met de resultaten van het M&A Trendonderzoek van M&A en Ansarada. Maar liefst 81 procent van de respondenten zagen een daling van beursgangen aankomen. Ook van bedrijfsovernames, VC-investeringen en SPACS werd een daling verwacht.
SPACS 2022
Toch heeft er wel enige beursactiviteit plaatsgevonden in 2022. Eind 2021 kondigde recyclingsbedrijf Cabka Group een beursgang aan. Sinds maart 2022 mag dit bedrijf zich daarom beursgenoteerd noemen. De onderneming heeft zijn beursgang te danken aan een overname via een lege beurshuls van Dutch Stars Companies Two. De deal heeft gezorgd voor een waardering van Capka van 250 miljoen euro, waarbij Dutch Star Companies Two 47 miljoen euro in de beursdebutant stak en 63 miljoen euro uitgaf aan het uitkopen van minderheidsaandeelhouders.
Naast Capka heeft ook spelletjesbedrijf Azerion zijn beursgang te danken aan de SPAC EFIC1. Meer dan 95 procent van de uitgebrachte stemmen op de aandeelhoudersvergadering (EGM) waren voor de bedrijfscombinatie. Azerion Group ziet deze stap als een mijlpaal om de ambitie om een grootmacht in de digitale entertainment en media te vervullen.
Ook het Britse Benevolent AI mocht zichzelf in 2022 verwelkomen op de beurs met dank aan de fusie met de SPAC Odyssey Acquisition SA. Benevolent AI heeft nu een beurswaarde van 1,5 miljard. Daarnaast was de bruto-omzet van het bedrijf 225 milljoen euro, wat het bedrijf gaat gebruiken om de ontwikkeling van zijn klinische pijplijn te versnellen.
Daarnaast kreeg de door Tikehau Capital gesponsorde SPAC goedkeuring, waarmee een bedrijfscombinatie is ontstaan met Pegasus Entrepreneurs en FL Topco B.V. Na de afronding van de bedrijfscombinatie kon FL Entertainment N.V, een leidende speler in onafhankelijke contentproductie en het snelst groeiende online platform voor sportweddenschappen in Europa, een notering krijgen aan Euronext Amsterdam. FL Entertainment en Pegasus Entrepreneurs hebben met deze transactie meer dan 645 miljoen euro opgehaald. Deze deal ging er op de M&A Awards vandoor met de award voor beste ECM-deal van het jaar.
Er zijn in 2022 ook nog SPACS naar de beurs gegaan die nog op zoek zijn naar een overname target, waaronder de SPAC GP Bullhound. GP Bullshound kreeg in februari van dit jaar een beursnotering waarmee de lege beurshuls 200 miljoen euro ophaalde waarmee het een technologiebedrijf wil overnemen met een focus op software, digitale media, digitale handel, fintech en digitale diensten.
Vooruitblik
De Nederlandse economie zal volgend jaar met een bescheiden 0,4 procent groeien, verwachten economen van ING. Zij spreken van een mager jaar door de zwakkere wereldwijde economie en de aanhoudende prijsstijgingen. De inflatie lijkt dan wel over haar piek heen, maar blijft ook in 2023 hoog, zo is de verwachting. Vooral de extra uitgaven door de overheid jagen de groei aan, denken de economen.
De oorlog in de Oekraïne is ook nog gaande wat voor onzekerheid blijft zorgen op de financiële markten. Dit lijkt niet het ideale klimaat voor bedrijven om naar de beurs te gaan. Echter, zoals bovenstaand overzicht laat zien, zijn met name de SPACS nog niet helemaal uitgewerkt en liggen er ongetwijfeld nog kansen voor mooie bedrijfscombinaties.
Ook IPO’s kunnen een comeback maken volgens Jaap Barneveld, Corporate Partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. “Als de onzekerheid in de markt wat afneemt, zou het mij niet verbazen als we weer IPO's gaan zien, waarschijnlijk tegen lagere waarderingen. Er hoeft maar één succesvolle IPO plaats te vinden om die markt weer op te starten.”