De Amerikanen komen oostwaarts en innen uw fees

De Amerikaanse dealmakers komen eraan. Dinsdag tekende Trump zijn ‘Buy American, Hire American’ executive order gericht op terugdringen van het misbruik van visa en op Amerikaanse overheden om meer lokaal geproduceerde goederen te kopen. Die boodschap is aan dovemansoren gericht bij de Amerikaanse dealmakers.

Bedrijven uit de VS zijn gek op shoppen in Nederland. Goldman Sachs investeerder miljoene om zijn tanden te zetten in een overheerlijke Deventer Koek. Carlyle deed zijn valentijnsboodschappen bij Hünkemoller en Qualcomm investeerder 43 miljard euro in Nederlandse state of the art computerchips. 

Deze deals zijn peanuts vergeleken met wat er komen gaat. Warren Buffet deed een poging om zijn peanut butter and jelly sandwich te upgraden met Calvé Pindakaas van Unilever. Dat had de grootste Nederlandse deal ooit moeten worden. Ondertussen haalt PPG alles uit te kast om zijn etalage aan te vullen met de latex van AkzoNobel. 

De Amerikaanse eetlust voor Nederlandse producten vinden we terug in de cijfers in de M&A Database. Tussen 2015 en 2017 hebben Nederlandse bedrijven 26 keer een Amerikaanse bedrijf gekocht, tegen 126 overnames de andere kant op. 

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vergeleek de Amerikaanse kopers met ‘aasgieren en hyena’s’, maar u – de M&A Community – lijkt zeer gecharmeerd van de Amerikaanse kopers. Uw stemmen hebben ertoe geleid dat de overname van NXP door Qualcomm is uitgeroepen tot de Best Deal van 2016 tijdens de M&A Awards. 

En dat begrijp ik. Echt, het is beter zo. U kunt uzelf al het gedoe van heen en weer vliegen besparen. Een taxi zoeken. Dealen met een jetlag. Ga lekker zitten en ontspan, in uw comfortabele bureaustoel op de Zuidas, en wacht tot het geld uw kant op komt. Ik bedoel, ze hebben altijd een Nederlandse advocaat of bankier nodig om de deal tot een goed einde te brengen. 

Dat is ook zo, maar ontspan niet te veel. Meer en meer Amerikaanse advocaten en zakenbankiers komen uw kant op. JPMorgan onderzoekt de optie van een kantoor in Amsterdam, Jones Day ging in 2012 van start aan het Museumplein en dit jaar maakte het grootste advocatenkantoor van de wereld – Dentons – bekend dat ze ook naar Nederland komen dankzij de fusie met het Nederlandse kantoor Boekel. En wie was de nummer één in de league tables van 2016? Jawel, Goldman Sachs.

Deze column stond op het programma van het M&A Forum "Go West" bij Jones Day.

Gerelateerde artikelen