De 6 belangrijkste dealmakers achter de IPO van ABN AMRO

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:24
ABN AMRO is na zeven jaar weer terug op de beurs. Welke adviseurs brachten de staatsbank terug naar het publieke domein der aandelenhandelaren? De redactie van M&A Community maakte een lijstje voor de website van Quote Magazine.

In het IPO-team van ABN AMRO zaten veel bekende gezichten uit het Nederlandse dealmakerscircuit. De M&A Community werd daarom door Quotenet gevraagd om de belangrijkste personen achter de veel besproken IPO op te sommen. Geen probleem natuurlijk. Vermeldenswaardig is dat vijf van de zes betrokken dealmakers genomineerd zijn voor een M&A Award: Chris van Schuppen, Jan Willem Hoevers, Nicholas Aperghis, Annelies van der Pauw en Derk Lemstra.  

Pricing
Een lastig aspect aan de beursgang was de pricing. Wanneer de ticker van ABN de komende tijd hard omhoog schiet, is de bank wellicht voor een te lage prijs naar de beurs gebracht. Dat is zonde voor de belastingbetaler, die dan mogelijk tientallen of honderden miljoenen misloopt. Een stabiele, licht stijgende beurskoers is het ideale scenario, zo gaven verschillende betrokken bankiers aan.

Iets langer dan een jaar geleden was uw hoofdredacteur ook aanwezig bij de gongslag van Bill Ackman, die zijn hedgefonds Pershing Square naar de beurs bracht. De koers zakte in de eerste uren beneden de introductieprijs, waarop de Amerikaanse miljardair grapte: "Mooi, dan heb ik het niet ieder geval niet voor een te lage prijs in de markt gezet." 

Bill Ackman
Dat gebeurde bij ABN AMRO niet, de koers steeg tijdens het debuut een bescheiden aantal procenten. Hoewel natuurlijk geen enkele uitgever van aandelen hoopt op een koersval (ook Bill Ackman niet), ligt een te grote koersdaling bij ABN AMRO extra gevoelig. Als staatsbank wil je immers niet de publieke aandeelhouders van het eerste uur te veel benadelen. Niet in de laatste plaats omdat er nog een aantal aandelenplaatsingen zullen volgen de komende jaren. 

Behalve een gebalanceerde pricing, hebben de zakenbankiers bij het plaatsen van de eerste stukken goed gekeken naar een juiste mix van beleggers. Dus niet alleen lange-termijn-aandeelhouders zoals pensioenfondsen en verzekeraars, maar bijvoorbeeld ook een gedeelte hedge funds. Beleggers met een kortere horizon die veel handelen, zorgen voor een zekere mate van liquiditeit in het aandeel. 

 

De 6 belangrijkste dealmakers achter de IPO van ABN AMRO 

Chris van Schuppen – Head of Equity Capital Markets bij ABN AMRO
Financieel adviseur van ABN AMRO

Wanneer een bank naar de beurs gaat, heeft het de luxe om zijn eigen investment bankers in te zetten. Chris van Schuppen van ABN AMRO was dan ook in de lead bij de IPO. Deze dealmaker, die de lengte van een basketballer heeft, kent het IPO-proces. Dit jaar bracht hij eerder al Flow Traders en Refresco Gerber als teamcaptain naar het Damrak, maar vandaag dus zijn eigen werkgever. 

Marius Brinkhorst – ‎Managing Director bij Morgan Stanley
Financieel adviseur van ABN AMRO

Morgan Stanley hielp ABN AMRO een handje. De man die de touwtjes in handen had bij Morgan Stanley was Marius Brinkhorst. Deze investment banker ondersteunde in 2001 een andere staatsaangelegenheid: hij was getuigen bij het huwelijk van zijn zus Laurentien en Prins Constantijn der Nederlanden. Vader Brinkhorst was ooit als D66’er de minister van Landbouw en minister van Economische Zaken. 

Jan Willem Hoevers – Partner bij De Brauw Blackstone Westbroek
Advocaat van ABN AMRO 

Vorig jaar won Jan Willem Hoevers een M&A Award voor Best ECM Lawyer. ECM staat in de M&A-wereld voor equity capital markets, oftewel beursgangen, aandelenuitgiftes en kapitaalmarkttransacties. 

Nicholas Aperghis – Managing Director bij Aperghis & Co
Financieel advies voor het ministerie van financiën

Een opvallende naam. Aperghis & Co is namelijk geen kantoorkolos maar een kleine boutique van de gelijknamige Nicholas Aperghis. Eerder werkte ‘Nick’ bij Deutsche Bank, maar sinds vorig jaar heeft hij zijn eigen adviesbedrijfje. Met veel succes. De zzp’ende corporate finance adviseur heeft begin dit jaar ook al voor de staat (of eigenlijk SNS Reaal) Vivat verzekeringen verkocht aan het Chinese Anbang. 

Annelies van der Pauw – ‎Partner bij Allen & Overy
Advocaat voor NFLI, de stichting die staatsbezittingen beheert

Deze dame is hoofd van de praktijkgroep Corporate van advocatenkantoor Allen & Overy in Amsterdam. Vakblad Chambers Europe beschreef mevrouw Van der Pauw in 2013 als volgt: "Ze is gericht – ze verspilt geen tijd aan onnodige discussie, maar richt zich op het bereiken van de doelstellingen."

Derk Lemstra – Managing Partner Amsterdam bij Stibbe
Advocaat van de begeleidende zakenbanken

ABN AMRO en Stibbe werken op M&A-gebied vaak samen. Ook nu. Team captain Derk Lemstra hielp de zogeheten underwriters, zoals de begeleidende zakenbanken worden genoemd, met het juridisch dichttimmeren van de floating. Eerder dit jaar was Lemstra als M&A-advocaat samen met ABN AMRO betrokken bij onder meer de IPO van Intertrust.  
 

Deze lijst verscheen ook op Quotenet

Gerelateerde artikelen