De 4 grootste Nederlandse overnames ooit

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:25
De vier grootste bedrijfsovernames met een Nederlandse koper in 2015, zijn tevens de grootste uit de geschiedenis. 2015 is dus onmiskenbaar het jaar van de megatransacties. British Gas, Delhaize, Keurig Green Mountain en Freescale komen in 'Nederlandse' handen.
Adviseurs op de Zuidas hebben de afgelopen twaalf maanden historisch hoge transactiebedragen voorbij zien komen. De deals uit onderstaand lijstje zijn bij elkaar opgeteld meer dan 110 miljard euro waard. Dat is ongeveer het bbp van Marokko.  
 
In februari was het Eindhovense chipfabrikant NXP de Nederlandse titelhouder met de grootste acquisitie maar dat duurde niet lang. Twee maanden later ging de huidige recordhouder, Shell, daar met de overname van het Britse BG ruimschoots overheen. Verder staan retailer Ahold en koffie-investeerder JAB Holdings in het lijstje. 
 
Hoewel Nederlandse bedrijven over het algemeen relatief weinig internationale overnames doen, is er bij bij de vier grootste wel sprake van een acquisitie van een buitenlandse speler. Dat is niet vreemd, miljardentransacties zijn meestal cross border. Daarmaast gaat het in alle vier deals om de overname van een directe concurrent. De rationale is dus synergievoordeel en marktaandeel. Hoewel de een meer als de ander, kan gesteld worden dat de sectoren waarin deze bedrijven zich bevinden, in hoog tempo consolideren. Het is eten of gegeten worden in deze tijden van massive M&A
 
Rectificatie: eerder stond in dit lijstje (onterecht) de beoogde overname van het Ierse Perrigo door het in Amsterdam gevestigde Mylan (30 miljard euro). Deze ging echter niet door toen bleek dat onvoldoende aandeelhouders van Mylan achter de overname stonden, zo bleek vorige maand. Uw redacteur krijgt taakstraf en moet deze Kerst alle Wall Street Journals van 2015 doornemen. 
 
De lijst:
 
1. ​Shell koopt BG – €64 miljard (Bekijk de deal in de database)
Royal Dutch Shell, gevestigd in Den Haag, wil zich meer gaan toeleggen op de exploitatie van gas en vindt in BG, dat ooit stond voor British Gas, een juiste partner. In totaal legt Shell zo’n 64 miljard euro neer, dat was destijds een premie van 50% op de slotkoers. Inclusief de schulden van de Britse gasproducent komt de overnamesom, die voldaan zal worden in aandelen en contanten, zelfs op 75 miljard euro. De bewezen olie- en gasvoorraden van Shell nemen door de nieuwe aanwinst naar eigen zeggen met 25% toe. 
 
Een pompstation van Shell
 
2. Ahold ‘fuseert’ met Delhaize – €25 miljard (Bekijk de deal in de database)
Koninklijke Ahold uit Zaandam kwam afgelopen zomer overeen om te fuseren met het Belgische Delhaize. Dat noemt men netjes ‘fuseren’, maar iedere dealmaker weet dat er zowel juridisch als praktisch altijd een bovenliggende partij is. Zo zullen de hoogste functies van het nieuwe bedrijf vooral worden bekleed door mensen van Ahold, waaronder die van CEO (Dick Boer) en CFO. Daarnaast kwam het bericht naar buiten dat het hoofdkantoor in Nederland blijft. De twee supermarktketens denken het samen in Amerika beter op te kunnen gaan nemen tegen Walmart. 
 
Een filiaal van Albert Heijn in Houten
 
3. JAB Holdings koopt Keurig Green Mountain – €13 miljard (Bekijk de deal in de database)
JAB Holdings huisvest vennootschappelijk in Haarlem en is onder meer de moederholding van Jacobs Douwe Egberts. De investeringsgroep van de Duitse miljardairsfamilie Reimann kwam in de laatste maand van het jaar overeen om het Amerikaanse Keurig Green Mountain over te nemen voor ongeveer 12,9 miljard euro in contanten. JAB is kralen aan het reigen in de koffie-industrie. Zo plukte de overnamemachine in 2013 DE Master Blenders (7,75 miljard) van de beurs en slokte het daarna de koffietak van Mondelez op. Daarnaast was JAB al in het bezit van het Amerikaanse Jacobs.
 
Douwe Egberts, een van de grote koffiemerken die is aangekocht door JAB
 
4. NXP – Freescale – €10,5 miljard (Bekijk de deal in de database)
Het Eindhovense NXP, dat in 2006 verzelfstandigde van Philips, nam in februari voor meer dan 10 miljard euro de Amerikaanse concurrent Freescale over. Om de deal financieel en mededingingsrechtelijk rond te krijgen, moest het overigens wel RF Power, een dochterbedrijf dat signaalversterkers maakt, voor een ‘teleurstellende’ prijs verkopen. Maar nu is NXP hopelijk wel klaar om met Freescale de markt van internet of things te betreden. 
 
Rick Clemmer, CEO van NXP, ondervond een ietwat nadelig neveneffect aan de deal met Freescale
 
Criteria:
 
Een lijstje als deze heeft een semantische kant. Ten eerste is het een opsomming van de grootste transacties waarbij de Nederlandse partij de koper is. De verkoop van ABN AMRO, dat door het buitenlandse trio RBS, Fortis en Banco Santander voor ongeveer 72 miljard euro werd ingelijfd, staat er dus niet in. Ten tweede is er de vraag wanneer een bedrijf ‘Nederlands’ is. Wij hanteren in deze lijst de standplaats van het hoofdkantoor. Vanuit daar worden immers de besluiten genomen. Bovendien heeft de vestiging van het hoofdkwartier belangrijke economische, fiscale en wettelijke implicaties. Tot slot gaan we uit van de signing, niet de closing. De signing van de deal is immers het moment waarop de partijen de belangrijkste overeenkomsten van de deal hebben bezegeld.  
 
Gerelateerde artikelen