Datingplatforms wachten nog op grote investeringen

De liefdesrelatie tussen investeerders - voornamelijk venture capitalists - en dating-startups blijft vooralsnog hangen in de prille fase. Wereldwijd vonden er vorig jaar aanzienlijk minder kapitaaltransacties plaats dan een jaar eerder.

Deze conclusie trekt Techcrunch.com op basis van cijfers van Crunchbase, een online datapoort voor innovatieve bedrijven. Wereldwijd werd er in 2016 zo'n 47 miljoen dollar geïnvesteerd in bedrijven die zichzelf omschrijven als online dating- en netwerkplatforms.

Een jaar eerder was dat nog 280 miljoen dollar. Hoewel vermeld moet worden dat Baihe, de grootste online datingsite van China, toen goed was voor een kapitaalinjectie van 240 miljoen dollar. 

China aan kop 
Bij die ene investering in China is het niet gebleven. Of het verband houdt met het op 1 januari 2016 ingevoerde twee-kind-beleid is lastig in te schatten, maar met name Chinese datingbedrijven zagen de investeringen in 2016 binnenvloeien. De Chinese relatie-app Tantan, gemodelleerd op het Amerikaanse succesnummer Tinder, voert de lijst aan met een investering van 32 miljoen dollar. Op plaats vijf staat landgenoot DateTix dat een kleine 2 miljoen dollar toebedeeld kreeg. 

De Verenigde Staten namen daarentegen een magere funding van dating-startups waar. In 2016 vond slechts 7 miljoen dollar zijn weg naar een target. Shapr kreeg vorig jaar met 4 miljoen dollar het meeste kapitaal toegeschoven. 

Inner Circle
In Nederland is naast de opkomst van Tinder de ontwikkeling van Inner Circle een opvallende. Het online datingplatform voor hogeropgeleiden uit dezelfde stad werd opgericht in 2012 in Nederland, bouwt gestaag uit naar andere steden in Europa en bestaat sinds eind vorig jaar ook in New York.

Het exclusieve platform heeft wereldwijd zo'n 145.000 'goedgekeurde' vrijgezellen en draaide vorig jaar voor het eerst een omzet van meer dan 1 miljoen euro. Volgens Crunchbase wacht Inner Circle echter nog op de eerste investering. 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen