Damen Shipyards ziet synergievoordelen met Keppel Verolme

Scheepsbouwconcern Damen Shipyards neemt de Keppel Verolme-werf in de Rotterdamse Botlek over. De onderneming bracht maandag naar buiten dat het een overeenstemming heeft bereikt met sectorgenoot Keppel Offshore & Marine uit Singapore. Over de koopsom is niets bekendgemaakt.

Verolme is sinds 1957 actief in de haven- en industriegebied Botlek van Rotterdam. De reparatiewerf biedt werk aan circa 250 mensen. De Keppel Verolme-werf brengt zeeschepen en drijvende offshore units (booreilanden) onder. Voornaamste diensten zijn dokken, reparatie en onderhoud, aanpassen, verbouwen en constructie.

Synergievoordelen
Met de overname krijgt Damen de beschikking over vier grote reparatiewerven in de nabijheid van de Rotterdamse haven. Twee werven zijn gevestigd in de Maasstad zelf, de overige twee in Vlissingen en Amsterdam. Damen zegt dat alle banen voorlopig behouden blijven. 

De scheepsbouwer uit Gorinchem hoopt samen met Verolme verdere synergievoordelen te behalen en gezamenlijk betere en efficiënere diensten aan te bieden. Damen exploiteert in totaal 33 scheepswerven over de hele wereld. Bij het in Gorinchem gevestigde bedrijf werken in totaal ongeveer negenduizend mensen. Publieke toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) dient de deal nog wel goed te keuren. 

M&A-team
De informatieverzameling rondom de transactie heeft Damen vooralsnog zelf in goede banen geleid. Het lokale management werd daarbij ondersteund door interne specialisten op M&A, financieel, fiscaal en juridisch gebied. Verder heeft Damen gebruikgemaakt van een eigen operationeel team rondom de thema's als milieu en IT. Emile Poot is momenteel Head of Business Development (M&A) bij Damen. 

Het Rotterdamse advocatenkantoor Ploum Lodder Princen, onder leiding van Jaap Feenstra, heeft de scheepsbouwer geadviseerd bij het ACM-verzoek tot goedkeuring. 

 

 

 

Gerelateerde artikelen