Crowdfunding voor overname Eneco heeft nog een lange weg te gaan

Het crowdfundinginitiatief om Eneco uit de klauwen van buitenlandse investeerders te houden, begint vorm te krijgen. De eerste tien miljoen euro is bijna een feit, maar een overnamebod lijkt nog ver uit zicht.

Stichting Greencrowd maakte vrijdag bekend via crowdfunding geld bijeen te brengen om energiebedrijf Eneco over te nemen. Inmiddels hebben ongeveer duizend deelnemers een duit in het zakje, variërend van enkele honderden euro's tot tienduizenden, gedaan. De teller staat na zo'n vijf dagen al op ruim 9 miljoen euro.

Aanleiding is het plan van in totaal 53 gemeenten om hun aandeel van 60 procent in Eneco te verkopen. Greencrowd vreest dat het Nederlandse energiebedrijf grotendeels ten prooi zal vallen aan buitenlandse private-equityhuizen of corporate raiders, waardoor bijvoorbeeld investeringen in groene stroom onder druk komen te staan.  

Maar zoals de initiatiefnemers zelf al schrijven: het overnemen van de belangen is geen sinecure. De Rosemöllers van deze wereld zullen meer geld in moeten brengen. Eneco wordt geschat op een waarde van tussen de 2,5 en 3 miljard euro. De stichting verwacht een deel van de overnamesom te financieren bij banken, maar dan nog blijft er een gat van ongeveer 250 tot 750 miljoen euro te vullen, zo schrijft de stichting. 

Geen innovators maar uitmelkers
Om de aandelen van de vier gemeenten die nu al willen cashen (Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg) over te nemen, is al een bedrag van minimaal 140 miljoen euro nodig. Een van de geldschieters vindt de energietransitie een publieke taak. “Niet is geleerd van de verkoop van onze telefoon en kabel. Investeringsmaatschappijen zijn geen innovators maar uitmelkers”, meldt Wouter, die 10.000 euro in de crowfundingpot heeft gestoken.

Tegengeluid viel maandagochtend te lezen in het Financieele Dagblad (FD). In het dagelijkse commentaar pleit de hoofdredactie voor een kapitaalkrachtige moeder die bij machte is de dure groene ambities van Eneco waar te maken. Zo'n kapitaalkrachtige moeder kan volgens het FD een investeerder of buitenlandse partij zijn. “Onder zo'n moeder kan het bedrijf harder groeien dan nu het geval is.”

 

Gerelateerde artikelen