Crisisoverleg bij KLM met bonden na ‘nee’ minister Hoekstra

KLM heeft de vakbonden voor crisisoverleg bijeengeroepen. De partijen moeten weer om tafel over aanpassingen van de arbeidsvoorwaarden om zich te verzekeren van noodsteun van de Nederlandse overheid van in totaal 3,4 miljard euro.

Dat meldden bronnen bij KLM, na eerdere berichtgeving door De Telegraaf.

Minister Wopke Hoekstra ging niet akkoord met het voorstel zoals dat nu voorligt. De looptijden van de afspraken over loonmatiging zijn volgens Hoekstra te kort en zouden moeten gelden zolang het steunpakket loopt, namelijk tot 2025.

Volgens de ingewijden wist Hoekstra van meet af aan dat de looptijd van de overeenkomst korter was dan de looptijd van het steunpakket. Daarbij wordt ook gewezen op de situatie in Frankrijk, waar de overheid en Air France gezamenlijk optrekken om de toekomst van de maatschappij veilig te stellen.

In Nederland lijkt iedereen een eigen agenda te hebben, zo klinkt het. Naast de overheid gaat het dan ook om de vakbonden. Volgens de KLM-bronnen is de situatie daardoor onwerkbaar voor het bezweren van een crisis. Door Hoekstra wordt op deze wijze gesold met de toekomst van de Nederlandse luchtvaart.

Komt KLM niet met een ander plan dan wordt het voortbestaan van de onderneming bedreigd. De partijen hebben nog twee dagen om met een nieuwe voorstel te komen. Bij KLM is het geld "hard nodig". Het bedrijf schrijft door de crisis dieprode cijfers.

(ANP)

Gerelateerde artikelen