Credit Suisse gaat zich in drieën splitsen

Na een reeks schandalen worstelt de bank om te overleven.

Credit Suisse gaat de eigen investeringsbank opsplitsen in drie delen. De splitsing betreft de adviespoot, die in een apart bedrijf wordt verpakt, een zogenaamde 'bad bank' waar risicovolle activa worden ondergebracht en de rest van het bedrijf. Voorts overweegt Creidt Suisse om een Amerikaans onderdeel voor gesecuritiseerde producten te verkopen, een lucratief bedrijfsonderdeel.

Volgens berichtgeving van Boomberg zal Credit Suisse dit plan onthullen eind oktober, bij de presentatie van de resultaten van het derde kwartaal. Het plan is de reddingsboei voor het bedrijf om te overleven na een reeks schandalen en zeperds. Witwassen, betrokkenheid bij faillissementen, betrokkenheid bij corruptie, het leverde Credit Suisse voor honderden miljoenen aan boetes op van allerhande toezichthouders.

Credit Suisse worstelt met een tekort van vier miljard dollar, het gevolg van allerhande reorganisaties en versterking van de kapitaalratio's. Volgens analisten is de situatie van de bank zo belabberd dat snijden in de organisatie en het verkopen van dochters niet volstaat om een broodnodige kapitaalverhoging te voorkomen. 

De leiding zou doosbenauwd zijn voor een financieringsronde, aangezien Credit Suisse momenteel weinig waard is. De aandelenkoers van het bedrijf staat op het laagste niveau sinds dertig jaar. Naar verluidt moeten er ook duizenden mensen uit.
 

Gerelateerde artikelen