Credit Suisse gaat door met afbouw zakenbank
Credit Suisse was in 2016 betrokken bij minstens vier Nederlandse deals, waaronder als adviseur van NXP bij de overname door Qualcomm voor 43 miljard euro.
De Zwitserse bankreus overtrof vorig jaar zijn doelstelling voor kostenbesparingen ruimschoots met een besparing van 1,9 miljard frank, mede dankzij de reductie van het aantal medewerkers met 7.250. In deze reductie worden naast voltijdmedewerkers ook onregelmatige krachten, consultants en ander "contingent" personeel meegeteld.
De bank wil zijn kostenniveau dit jaar verder terugdringen tot 18,5 miljard Zwitserse frank, van 19,4 miljard frank in 2016. Het cijfer voor vorig jaar is exclusief 540 miljoen frank aan reorganisatiekosten. Credit Suisse herhaalde ook de doelstelling om de operationele kosten in 2018 verder te dalen tot minder dan 17 miljard frank.
Beursgang
De bank wil in de tweede helft van dit jaar een minderheidsbelang in een nieuw opgezette entiteit, Credit Suisse (Schweiz) AG, naar de beurs brengen, om zijn kapitaalpositie te versterken. In dit nieuwe beursbedrijf zit een groot deel van de binnenlandse divisie, die bestaat uit een Private Banking bedrijf en een bedrijf dat grote zakelijke en institutionele klanten bedient. Deze divisie was in 2016 goed voor bijna een kwart van de groepsomzet, met 5,4 miljard frank aan inkomsten, en droeg 1,74 miljard frank bij aan de winst voor belastingen. De kostenratio daalde met 3 procentpunt naar 66 procent, mede dankzij een halvering van de voorzieningen voor slechte leningen.
Rijke klanten
Credit Suisse focust op het bedienen van rijke particuliere klanten wereldwijd. De divisie International Wealth Management droeg 1,1 miljard frank bij aan het jaarresultaat, met een dalend resultaat voor private banking en een hogere opbrengst bij de vermogensbeheertak. De Aziatische Wealth Management-tak zag de winst voor belastingen dalen naar 778 miljoen frank, door lagere omzet en hogere kosten.
Credit Suisse meldde een uitstroom van beheerd vermogen van 6,7 miljard frank in het vierde kwartaal, mogelijk omdat klanten hun zwarte spaartegoeden alsnog aangaven bij hun nationale belastingdienst of ze naar elders wegsluisden. Vooral klanten uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië haalden hun geld weg.
De Zwitserse rivaal UBS meldde recent ook een sterke uitstroom van vermogen. Dit hangt samen met een programma van de Zwitserse regering om met ingang van dit jaar geheime Zwitserse bankrekeningen bekend te maken aan de belastingautoriteiten in verschillende andere landen.
Krimpende zakenbank met probleemportefeuilles
De Credit Suisse Groep, die ook een krimpende internationale zakenbank bevat, boekte vorig jaar een nettoverlies van 2,44 miljard frank, na een verlies van 2,94 miljard een jaar eerder, toen de bank 4 miljard frank aan goodwill afboekte vanwege het afbouwen van de internationale zakenbank. Het verlies was groter dan het bedrag van 2,04 miljard frank dat werd verwacht, volgens een analistenconsensus die de bank samenstelde.
Het onderdeel met af te wikkelen probleemportefeuilles, de Strategic Resolution Unit, boekte vorig jaar een verlies voor belastingen van 5,5 miljard frank, waarvan 2,35 miljard frank voor juridische claims in de Verenigde Staten. De omvang van de probleemportefeuilles nam af: de risicogewogen activa daalden van 73 miljard naar 44 miljard frank.
De bank bereikte in december een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie, voor de verkoop van giftige hypotheekeffecten voor de kredietcrisis. Credit Suisse betaalt een boete van 2,5 miljard frank en in de komende vijf jaar 2,8 miljard frank aan compensaties aan klanten. De schikking neemt "een grote bron van onzekerheid voor onze toekomst weg", zei CEO Tidjane Thiam.
Bronnen: ABM Financial News en MenA.nl