Credit Suisse en Allen & Overy op pole position voor fees bij overname Heineken

Wie pakt de fees in de overnamestrijd tussen AB Inbev, SABMiller en Heineken? Zakenbank Credit Suisse en advocatenkantoor Allen & Overy staan op pole-position in de strijd om de felbegeerde adviesrol bij de mogelijke miljardenovername van Heineken door de Zuid-Afrikaanse concurrent SABMiller.
Zakenbank Credit Suisse is betrokken bij de onderhandelingen met SABMiller. Dat melden betrokkenen. De zakenbank adviseert Heineken bij bijna alle grote deals. De bank was betrokken bij de overname van Asia Pacific Breweries voor 3,5 miljard euro in 2012, de overname van het Mexicaanse Femsa voor 5,3 miljard euro in 2010 en de overname van Scottish & NewCastle voor 10,5 miljard in 2008. 
Heineken heeft een langlopende relatie met Allen & Overy. Desondanks is het niet betrokken bij de afwijzing van het bod van SABMiller. Die rol wordt door een ander kantoor vervuld. Allen & Overy is – officeus – de huisadvocaat van Heineken en is betrokken bij het merendeel van de deals van de bierbrouwer.
Ook voor ABN AMRO is er mogelijk een rol weggelegd. De bank adviseerde in 2007 SABMiller bij de de overname van Grolsch voor 816 miljoen euro. De kans dat de bank de lead krijgt bij een overname van Heineken is niet groot. De marktwaarde van de uitstaande aandelen van Heineken is 34 miljard euro. Bij deals van deze omvang wordt doorgaans een van de grotere Amerikaanse zakenbanken betrokken. 
In de strijd om de biermarkt is nog geen officieel bod uitgebracht. SABMiller heeft met de familie De Carvalho-Heineken onderhandeld en te horen gekregen dat de familie haar controlerende belang in Heineken niet zal verkopen. Het is onduidelijk of SABMiller de deal doorzet door met een hoger bod over de brug te komen. De brouwer staat onder druk om actie te ondernemen. De nummer één ter wereld, AB Inbev, is in gesprek met banken voor een uitgebreid financieringspakket, mogelijk voor de overname van SABMiller.  
Gerelateerde artikelen