Credit Suisse draait investeren op een laag pitje

Credit Suisse wil in de toekomst minder risico's nemen met zijn investeringsbank en vermogensbeheer juist belangrijker maken. Ook het begeleiden van fusies gaat de bank goed af.

 Dat is onderdeel van een herstructurering na een tumultueus jaar met schandalen rond investeringsmaatschappij Archegos en bij financieringsmaatschappij Greensill Capital die de bank miljarden kostten.

Dat de omzet in het derde kwartaal toch steeg met 5 procent, komt omdat Credit Suisse meer verdiende met het begeleiden van fusies. Toch valt de winst lager uit, omdat de bank voor een half miljard aan boetes en rechtszaken moet betalen. 

Het laatste schandaal is een boete van ongeveer een half miljard euro wegens omkoping bij fondsenwervingen in Mozambique. Credit Suisse hielp staatsbedrijven in Mozambique rond 2013 met het ophalen van ruim 1 miljard dollar aan krediet, schreven de Amerikaanse en Britse financieel toezichthouders eerder. Beleggers kregen daarbij te horen dat het geld zou worden geïnvesteerd in de kustwacht en vissersboten.

Maar een groot deel van het geld was later onvindbaar. Volgens de toezichthouders werd een deel gebruikt voor steekpenningen aan Mozambikaanse ambtenaren en bankiers van Credit Suisse. Hiervoor kreeg de bank vorige maand forse boetes.

De Zwitserse bank rekent op een nettoverlies in het vierde kwartaal omdat het een afschrijving moet doen van 1,6 miljard frank (1,5 miljard euro) op zijn investeringsbank die het in 2000 aankocht. Dat onderdeel is op papier minder waard geworden.

 

Gerelateerde artikelen