Corporate finance huizen zoeken internationale samenwerking voor sourcing overnames

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:17
Nederlandse bedrijven gaan steeds vaker de grens over op zoek naar nieuwe markten en groeimogelijkheden. Ondertussen opereren multinationals steeds internationaler. De corporate finance huizen bewegen mee en bouwen aan internationale samenwerkingsverbanden. MenA.nl sprak met Roel ter Steeg, Managing Partner van MBCF en Sonja Wesselius, Business Development Coordinator bij Corporate Finance International (CFI), over de internationalisering van Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF).
Corporate finance huizen merken dat hun clientèle steeds vaker over de grens kijkt. Gedreven door de lokroep van de grote opkomende markten als Zuid-Amerika en Azië en de trage groei van de Europese economie pakt de Nederlandse ondernemer vaker het vliegtuig om zaken te doen. Ook de M&A markt voor MKB bedrijven biedt mooie kansen. Om hun klanten ter wille te zijn, en te voorkomen dat ze overstappen naar internationale grote partijen als KPMG, Deloitte, PwC en EY, smeden de advieskantoren  internationale allianties. Zo werkt Holland Corporate Finance samen binnen M&A International, is PhiDeplhi aangesloten bij het DC Advisory netwerk en werkt MBCF internationaal samen binnen Corporate Finance International.

“Twee weken na een bijeenkomst van CFI in Parijs gingen we met vijftien nieuwe ideeën naar een Nederlandse private equity investeerder”, zegt Ter Steeg (foto rechts). De internationale groep biedt veel toegevoegde waarde voor de dealmakers van MBCF. Twee keer per jaar komt een groot gedeelte van de circa 250 M&A adviseurs van CFI bij elkaar om bij te praten en koop- en/of verkoopmandaten uit te wisselen. “We presenteren ideeën aan elkaar maar er zijn ook corporates die op zoek zijn naar mogelijke overnames die komen kijken naar onze presentaties of zelf een presentatie geven om uit te leggen wat voor bedrijven zij zoeken”, zegt Ter Steeg. Tijdens de bijeenkomst in Parijs waren meerdere grote Franse multinationals aanwezig, zoals de Legrand Group, een leverancier van elekronische infrastructuur met een omzet van circa 4,5 miljard euro; Ingenico, leverancier van in-store, online en mobiele betaalsystemen met een omzet van circa 2 miljard euro en Norbert Dentressangle, een logistiek dienstverlener met een omzet van meer dan 4 miljard euro. Bij een eerdere bijeenkomst in Nederland waren bedrijven als bijvoorbeeld Philips, Randstad, Arcadis en Mediq vertegenwoordigd. 
 
Leden van CFI tijdens de bijeenkomst in Parijs 
  

Niet zomaar iedereen kan zich aansluiten bij CFI. “Wij steken veel tijd in onderzoek en stellen strenge eisen aan de kwaliteit voor een kantoor zich kan aansluiten bij CFI”, zegt Wesselius. “Wij mikken op kantoren met een netwerk in de G30-landen. Het is belangrijk dat bestaande groepsleden de wens hebben om in een nieuw land zaken te doen. Een voorbeeld is Mexico, een land waar veel vraag naar is en waar we nog geen aangesloten kantoor hebben. Daarnaast moet een nieuw kantoor voldoen aan onze kwaliteitseisen. Daarvoor doen we uitgebreide due diligence.” Ieder aangesloten kantoor houdt een gelijk aandeel in de overkoepelende internationale organisatie. Ze betalen een eenmalige fee voor toetreding tot de groep en jaarlijks een vaste bijdrage. De bijdrage is voor iedereen gelijk, zowel voor bijvoorbeeld het Duitse kantoor met dertig medewerkers als het Portugese kantoor met vijf dealmakers. 
MBCF is een actieve speler in de M&A markt met betrokken dealmakers die actief de markt opgaan op zoek naar mooie overnamekansen. Dat doen zij internationaal via CFI en in Nederland tijdens events zoals die van de M&A Community. Ook zijn zij sinds kort partner geworden van Corporate Finance Capital & Cash Summit en zullen zij hun kennis en expertise delen tijdens het summit op 18 maart aanstaande in Spant! in Bussum.
Gerelateerde artikelen