Coronacrisis: veel onzekerheid, maar ook kansen

Het coronavirus veroorzaakt veel onzekerheid op de Nederlandse MKB fusie & overnamemarkt.

Dat blijkt uit een peiling van Dealsuite onder Nederlandse fusie & overnamekantoren en PE-partijen. Bij ongeveer een derde van de ondervraagde F&O kantoren staat meer dan de helft van de verkoopprojecten on hold. De helft van de kantoren laat weten dat meer dan 50 procent van de aankoopprojecten stil ligt. Daar staat tegenover dat bij geen enkel kantoor waarderingen of due diligence trajecten definitief zijn afgebroken. 

Afwachtend
In deze eerste weken na de uitbraak van de coronacrisis neemt de markt een afwachtende houding in. Financiers zijn eerder terughoudend en extra kritisch dan dat zij deals annuleren, aldus de F&O kantoren.
Ondanks de onduidelijkheid over het verdere verloop van de coronocrisis, verwacht bijna de helft van de ondervraagden dat de markt zich over 3 tot 6 maanden zal stabiliseren, al denkt men dat het een stuk langer zal duren voordat de niveaus bereikt worden van voor de uitbraak. Op de korte termijn zullen de meeste kantoren hun reserves moeten aanspreken; zo’n tweederde verwacht de komende drie maanden een omzetverlies van tenminste 25 procent. 

Kansen
In de peiling werd de deelnemers ook gevraagd naar kansen die de crisis biedt. Behalve voor de hand liggende effecten, zoals een toename in het aantal verplichte verkoop, recovery en (her)financieringstrajecten en dalende prijzen, zien de investeerders en F&O-professionals ook op andere vlakken mogelijk positieve gevolgen, bijvoorbeeld doordat de focus verschuift van het belang van transactiestructuur naar toegevoegde waarde. Daarnaast zal de interesse in sommige sectoren juist toenemen (denk aan techbedrijven die remote werken faciliteren) en zullen veel bedrijven hun strategie aanpassen, met als gevolg andere aankoopintenties. 

De komende tijd de impact van de coronacrisis op F&O blijven volgen, niet alleen in Nederland, maar ook in de andere markten waar Dealsuite actief is. Juist nu kan Dealsuite een verbindende rol vervullen. Door vraag & aanbod bij elkaar te brengen op het online platform, maar zeker ook door kennisdeling binnen het netwerk te organiseren. 

Het volledige rapport kan worden opgevraagd via floyd.plettenberg@dealsuite.com.
 

Gerelateerde artikelen