Coronacrisis lijkt goed voor genderdiversiteit
Meer dan zeventig procent van de bedrijven werkt aan een meer inclusieve omgeving, om vrouwelijk talent aan te trekken en te behouden. Dat blijkt uit het internationale onderzoek Women in Business van Grant Thornton, waarin senior leiders van vijfduizend bedrijven worden ondervraagd. Nu de coronacrisis in veel landen over het hoogtepunt heen lijkt, zien bedrijven dat een verandering in de gevestigde manier van werken nodig was.
Bijna twee derde (57 procent) van de leiders in het middensegment verwacht dat een tekort aan vaardigheden in het komende jaar een belangrijke beperking voor hun bedrijf zal zijn. Dat zorgt volgens de ondervraagden voor een opmars naar meer inclusieve werkpraktijken, om zo meer divers talent aan te trekken en te behouden. 95 procent wil actie ondernemen om de betrokkenheid van het personeel te bevorderen en een inclusieve cultuur te creëren.
Nu de strijd om talent steeds heviger wordt hebben werknemers hoge verwachtingen en een sterkere onderhandelingspositie. "We zien steeds inclusievere werkomgevingen, die zijn ingericht om toekomstige werknemers te verleiden en talent te behouden", stelt Monique Pisters, EMEA-director International Business Centers en partner International Tax van Grant Thornton. "Dit komt uiteindelijk ten goede aan veel vrouwen die, in het verleden, werden beperkt door meer traditionele benaderingen van werk. Nu hebben ze de vrijheid om te kiezen en ik verwacht dan ook dat deze meer inclusieve vormen van werken, veel meer toekomstbestendig zullen zijn."
Volgens Pisters is het hebben van een inclusieve werkplek "een krachtig wervingsinstrument" en zoeken vrouwelijke millennials "werkgevers die diversiteit hoog in het vaandel hebben staan". Nu nieuwe manieren van werken de norm worden voor veel organisaties, denkt 73 procent van de respondenten dat de impact van corona op lange termijn ten goede zal blijven komen aan de carrièrepaden van vrouwen; een stijging met vier procentpunten ten opzichte van 2021.
Geleidelijke vooruitgang
Tegelijk stijgt het aantal vrouwen in hogere managementfuncties met slechts één procentpunt tot 32 procent in 2022. Dat cijfer is de afgelopen tien jaar met slechts acht procentpunten gestegen
"Alles wat tijdens COVID-19 is gewonnen, kan gemakkelijk verloren gaan als we het hebben over een vooruitgang die zo geleidelijk is en nog niet is gerealiseerd", aldus Karin van Wijngaarden, partner familiebedrijven bij GT. Volgens haar is het jammer als een ontwikkeling voorkomt uit een tekort en niet vanuit het zien van kansen op een betere realisatie als bedrijf. "Positieve marktinvloeden zijn goed en wel, maar zonder een consistente en gestructureerde aanpak van genderevenwicht en diversiteit in het algemeen hebben we geen garanties voor de toekomst."
In 2021 bleek uit het GT-onderzoek dat het percentage vrouwen in senior managementfuncties voor het eerst de grens van dertig procent was gepasseerd. Dat geldt inmiddels voor alle onderzochte regio's wereldwijd. Het percentage bedrijven met ten minste één vrouw in het senior management blijft onveranderd op negentig procent.
Het Grant Thornton International Business Report (IBR) is gericht op bedrijven in het middensegment van de markt. Het geeft inzicht in meningen en verwachtingen van 10.000 bedrijven in 29 economieën.