Consolidatie in de bouwsector: Adriaan van Erk koopt betonproducent BTE

Adriaan van Erk Groep, familiebedrijf uit Bergambacht actief in de nieuwbouw van woningen en kantoren, neemt de noodlijdende betonproducent BTE over. Volgens Aram van Viersen, die namens ABN AMRO de kopers bij stond, is de deal een voorbeeld van de toenemende consolidatie in de sector. "De sector heeft het moeilijk. Veel bedrijven zijn aan het reorganiseren en heroriƫnteren."

De BTE Groep bestaat uit veertien specialistische betonbedrijven met een gezamenlijke omzet van €180m en 900 werknemers. De Nederlandse betonsector heeft veel last van de stagnerende bouwsector. Om de dalende omzet op te vangen, kondigde BTE een reorganisatie aan dat later werd uitgebreid door verder verslechterende vooruitzichten. Ook andere marktspelers als Ballast Nedam, Betonson, en Heijmans hebben in de afgelopen jaren al meerdere reorganisaties doorgevoerd. Met de overname van het betonconcern wil de Adriaan van Erk Groep haar activiteiten verbreden, gebruikmakend van haar ervaring en expertise in de bouwsector. De overname betekent voor de BTE Groep een nieuwe, sterke aandeelhouder die de continuïteit en lange-termijn strategie van de onderneming kan waarborgen. 

Kopende partij Adriaan van Erk Groep krijgt financieel advies van ABN AMRO. Hans de Lange geeft leiding aan het team van ABN AMRO dat verder bestaat uit Aram van Viersen, Lars van Geuns en Maarten Pleun Vrij. Adriaan van Erk Groep heeft zich juridisch laten bijstaan door Marcel Evers van De Breij Evers Boon.
In een reactie laat Aram van Viersen, director bij ABN AMRO Corporate Finance & Capital Markets, weten dat de overname een voorbeeld  is van consolidatie in de sector, die de komende jaren naar verwachting zal doorzetten. “De Nederlandse bouwsector heeft het moeilijk. Zowel aannemers als toeleveranciers hebben al een paar jaar van dalende omzetten en reorganisaties achter de rug. De komende jaren verwachten we een toenemend aantal fusies en overnames in de bouwsector. Wij zien vooral de middelgrote en grote bouwbedrijven met een sterke balanspositie verder consolideren in bepaalde niches, of verbreden in de bouwketen."
Gerelateerde artikelen