Co-investeringsplatform SeedBlink ziet ‘Great Tech Reset’

Investeerders staken in 2022 ruim 100 miljard euro in Europese tech startups.

Voor Europese tech startups was het opnieuw een sterk jaar qua funding. De sector toont veerkracht en gestage groei, aldus investeringsplatform SeedBlink, dat onlangs uitbreidde naar Nederland met de overname van de Nederlandse crowdfundpionier Symbid. "Ondanks de recessie, hoge inflatie en afname van financieringsrondes, is er meer dan 100 miljard euro geïnvesteerd in Europese tech startups, nu al voor het tweede jaar op rij", stelt Andrei Dudoiu, managing partner van SeedBlink.

Samen met onderzoeksbureau Horváth nam SeedBlink het snelgroeiende Europese ecosysteem voor tech startups onder de loep en heeft daarover een rapport opgesteld, 'Creating a regional footprint in uncertain times'. De toekomst ziet er veelbelovend uit. "De Europese techsector vindt steeds vaker financieringsmogelijkheden dicht bij huis, zodat de sector binnen Europa groei kan realiseren en niet afhankelijk is van de VS of Azië", zegt Dudoiu. De groei van Europese tech startups is zo sterk dat SeedBlink spreekt van een 'Great Tech Reset' in Europa.

In 2021 vond de grootste Europese hausse ooit in venture capital financiering plaats. Tech startups als Northvolt, Paysafe, Cinch en Celonis haalden in totaal €118,8 miljard op. Voor dit jaar is de prognose 100,4 miljard euro. Dat is 16% minder dan in 2021, maar zeker geen geringe prestatie gezien de Russische inval in Oekraïne, de hoge inflatie en de economische tegenwind. Bekende bedrijven die kapitaal ophaalden waren onder meer FNZ, The Access Group, Northvolt en Checkout.com. In 2020, het Covid-19 pandemiejaar, haalden Europese tech startups 46,5 miljard euro op, met Northvolt, Klarna en Revolut als enkele van de betrokken bedrijven.

In 2022 kende het Europese ecosysteem minder grote financieringsrondes, maar deze grote deals zijn nog steeds goed voor meer dan de helft van de totaal verstrekte kapitaalfinanciering. Het totaal aan investeringen in venture capital (in alle sectoren, niet alleen de techsector) zal in 2022 in Europa in totaal met bijna 10% dalen. De absolute niveaus blijven echter boven die van 2019 en 2020, wat aantoont dat startups venture capital kunnen blijven aantrekken, zelfs in onzekere tijden. Centraal-Europa is een van de snelst groeiende regio's, met een groei van 11% in durfkapitaalfinanciering in 2022.

Venture capital partijen investeerden vooral in fintech, software, gezondheidszorg, energie en mobiliteit. Er is een duidelijk momentum zichtbaar voor duurzame startups. Deze bedrijven haalden in 2021 68 miljard euro op en zullen dit jaar naar verwachting 40 miljard ophalen. Europa is de op één na snelstgroeiende regio ter wereld voor deze zogeheten impact startups en haalt de Verenigde Staten in.

Gerelateerde artikelen