Cofely wil met gerichte acquisities Europese marktleider worden in energietransitie

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:19
Cofely Nederland gaat gericht op zoek naar acquisities. Vooral bedrijven die zich bezighouden met digitalisering, komen in aanmerking voor een overname, laten bestuurslid Hans Boot en M&A Director Carlo Binken weten. Zo hoopt het bedrijf ook in de toekomst de grootste technische dienstverlener te blijven. "Hopelijk worden wij straks benaderd voor mogelijke interessante acquisities."
Cofely is een technische dienstverlener die onder meer opereert in de energiesector. Het bedrijf realiseerde een omzet van 15.7 miljard euro in 2014, is actief in 30 landen (voornamelijk Europa) en maakt onderdeel uit van de Franse, beursgenoteerde energiereus ENGIE (voorheen: GDF SUEZ), dat een omzet heeft van ongeveer 74.7 miljard euro in 2014. Cofely Nederland maakte ca. 1,2 miljard euro omzet in 2014.

In Europa is Cofely naar eigen zeggen marktleider. En dat wil het graag blijven. Daarom gaat het bedrijf meer inzetten op dienstverlening in de duurzame energiebusiness. "De tijd van uitsluitend centrale energieopwekking is voorbij," vertelt Hans Boot (links op de foto), Chief Operating Officer Zuid, Industrie en Infra bij Cofely Nederland. "Energie zal in de toekomst vooral lokaal worden opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen en windmolens."  
Vier á drie acquisities
Naast autonome groei, gaat het bedrijf ook gericht acquisities doen om zijn positie als technisch dienstverlener in duurzame energie te verstevigen. Carlo Binken (rechts op de foto) is speciaal aangesteld als M&A Director bij Cofely Nederland om naar bedrijven te zoeken die passen in deze nieuwe strategie. "We praten al met veel overnamekandidaten. Dit jaar verwachten we drie á vier acquisities te doen," verklapt Binken.
Het primaire doel van het M&A-beleid van Cofely is niet zozeer "omzet verhogen of marktaandeel vergroten", zo legt Boot uit, maar wel ontwikkelen in competenties, dienstverlening en voorop lopen in innovatie. "Door middel van nieuwe bedrijven in Cofely te integreren, hopen wij  onze positie te versterken en onze dienstverlening te verbreden en te innoveren. 
Cofely is een ontwikkelend bedrijf dat uitblinkt in techniek. Het personeel van Cofely kan als de beste uit de voeten met elektrotechniek, werktuigbouw en automatisering. Om deze technische dienstverlening naar het nieuwe decennium te tillen, wil Cofely nu ook een slag maken in digitalisering. Op het snijvlak tussen ict, techniek en energie, liggen voor Cofely de grootste kansen. 
Internet of Things
Digitalisering kan apparaten met elkaar verbinden, ook wel Internet of Things, genoemd (IOT). "De schatting is dat de markt van Internet of Things in tien jaar tijd gaat groeien van 20 miljard dollar naar 500 miljard dollar," weet Binken. "In de industrie en infrastructuur wordt nog weinig in de cloud gewerkt," voegt Boot daar aan toe. "Nu is het bijvoorbeeld nog zo dat onze ingenieurs fysiek langs alle meterkasten gaan voor de periodieke controle terwijl deze checks ook deels geautomatiseerd kunnen worden met sensoren." 
 
Niet alleen kan Cofely zelf efficiënter te werk gaan door middel van digitalisering, ook kunnen toepassingen op het gebied van Internet of Things toegevoegde waarde leveren aan hun 
klanten. Een nieuwe ontwikkeling is bijvoorbeeld het zogeheten smart grid-systeem, een ict-oplossing waarmee lokale energieaanbod en -behoefte optimaal op elkaar worden afgestemd doordat het verschillende apparaten en systemen met elkaar laat communiceren. Door gebruik te maken van de ‘goedkoopste’ stroom die op een bepaald moment beschikbaar is worden substantiële besparingen op de energierekening bereikt.
Smart grids
"Neem Schiphol," zegt  Binken. "Deze luchthaven beschikt potentieel over veel data, zoals op welk moment van de dag er het goedkoopste energie wordt geleverd en op welke plekken er de meeste energie wordt gebruikt. Al dit soort parameters kunnen op elkaar worden afgestemd dankzij digitalisering. Zo kunnen smart grids helpen met het terugbrengen van de energiekosten en de CO2-uitstoot." 
Het is duidelijk. Cofely is vooral op zoek naar ict-bedrijven – het liefst met een omzet van zo  50 miljoen euro – om over te nemen. "minder of het dubbele kan ook, hoor. Dat ligt er natuurlijk aan of het bedrijf precies is wat wij zoeken," geeft Binken mee. De overnames worden met geheel eigen geld gefinancierd. Dat kan dankzij de sterke, financiële moeder ENGIE, dat voor het M&A-beleid speciaal budget heeft vrijgemaakt. De naam GDF SUEZ is onlangs gewijzigd in ENGIE.
Overigens krijgt Cofely niet zomaar vrij spel in hun M&A-beleid. De criteria voor overnames zijn erg scherp en het hoofdkantoor in Frankrijk heeft uiteindelijk het laatste woord. Binken: "Een van die criteria is dat het bedrijf direct moet bijdragen aan de winst van Cofely. Een redelijk bedrag vinden wij  6 keer ebitda. Wij zullen niet zo gauw daar boven gaan zitten, tenzij er harde contracten worden afgesloten met garanties of grote opportuniteiten liggen." 
Een eerdere potentiële acquisitie waar Cofely naar keek  was Imtech ICT. De ict-afsplitsing van het beursgenoteerde Royal Imtech werd augustus vorig jaar gekocht door het Franse VINCI Energy gekocht voor 255 miljoen euro.  
Eigen ict-oplossingen
In ieder geval belangrijk is dat de potentiële overnamekandidaten eigen ict-oplossingen bieden. "Bedrijven die zich op dit moment aanbieden, leveren vaak al diensten die wij hebben of het is een bedrijf dat zelf geen ict-oplossingen in huis heeft," legt Boot uit. "Het gaat ons echt om de innovatie, concrete toepassing die onze dienstverlening kan versterken, dus geen uitzendbureaus van ict’ers en dergelijke."
Het Nederlandse ingenieursbedrijf spreekt al met potentiële overnamekandidaten – er wordt nu naar ongeveer 10 serieuze bidding offers gekeken –  maar de zoektocht duurt zeker nog voort. M&A Director Binken: "Het is nu nog een beetje eenrichtingsverkeer: wij zoeken en benaderen de mogelijke samenwerkingspartijen. Het zou ook nuttig zijn als interessante samenwerkingspartners ons weten te vinden. Daarom zijn wij nu ook het contact met investment bankers en M&A professionals aan het vergroten. Hopelijk worden wij straks ook meer benaderd voor mogelijke interessante acquisities."
Cofely Nederland bestaat al sinds eind negentiende eeuw. Sindsdien heeft het veel verschillende technologische ontwikkelingen, M&A-transformaties en economische omstandigheden doorgemaakt. Inmiddels is het al een decennia de nummer één 
dienstverlener op het gebied van techniek in Nederland en België. Door middel van de juiste acquisities, hoopt het bedrijf ook in de toekomst deze positie te behouden. "Cofely moet in één adem worden genoemd met duurzame energietransitie," zegt Boot. 
Gerelateerde artikelen