CMS: Optimisme Europese M&A-markt houdt aan

Bedrijven en Private Equity partijen blijven optimistisch over de Europese M&A-markt, ondanks de ontluikende handelsoorlog en Brexit.

Dit blijkt uit de Europese M&A Outlook die door advocatenkantoor CMS is gepubliceerd in samenwerking met Mergermarket. Het onderzoek is gedaan onder senior leidinggevenden van 170 grote bedrijven en 60 private equity-partijen in Europa.

Het optimisme komt onder meer door een sterke interesse van overzeese kopers, aldus 92% van de respondenten. Er wordt een toename verwacht van het aantal transacties in Europa waarbij kopers van buiten betrokken zijn. Meer dan 70% van de ondervraagden verwacht zich het komende jaar met M&A bezig te houden en 22% van de respondenten verwacht zelfs een aanzienlijke toename in M&A-activiteit in de komende twaalf maanden.

Europa als toevluchtsoord

“Deze toegenomen belangstelling voor Europese bedrijven van overzeese kopers vindt plaats tegen de achtergrond van een ontluikende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de naderende Amerikaanse mid-term verkiezingen en mogelijke verschuivingen in het Amerikaanse beleid. Deze ontwikkelingen zorgen voor onzekerheid. Nu de spanningen toenemen en de Europese groei stabiel blijft, presenteert de regio zich als een veilig toevluchtsoord,” aldus Stefan Brunnschweiler, die leiding geeft aan de Corporate/M&A-groep van CMS.

Politieke instabiliteit

De politieke instabiliteit binnen het Europese continent wordt door respondenten gezien als hun voornaamste zorg. “Ondanks het optimisme rondom het Europese transactieklimaat, blijft Europa politiek gezien onzeker,” zegt Virginia Garcia Martinez, Transactions Editor, EMEA bij Mergermarket. “Dit kan bijvoorbeeld in het geval van een beoogde M&A-transactie in het Verenigd Koninkrijk afschrikwekkend werken en ervoor zorgen dat men op zoek gaat naar stabielere markten binnen het Europese continent.”

Roman Tarlavski, hoofd van Corporate van CMS in Amsterdam, beaamt de optimistische stemming in de markt: ''De belastinghervormingen in de Verenigde Staten, het handhaven van lage rentetarieven en de immense hoeveelheden kapitaal die beschikbaar zijn voor overnames voor zowel strategische kopers als private equity zullen blijven bijdragen aan de 'M&A boom' die wij nu ervaren."

De belangrijkste bevindingen uit het rapport:

  • Een op de vijf respondenten verwacht dat transacties in de komende twaalf maanden significant zullen toenemen. Een jaar geleden was dit slechts 7%.
  • Bedrijven ondernemen transacties steeds meer om hun onderneming vorm te geven en te optimaliseren. Maar liefst 72% van de respondenten verwacht in het komende jaar op enigerlei wijze met M&A bezig te zullen zijn, of dat nu is door acquisities, desinvesteringen of beide.
  • De financieringscondities lijken positief. Bijna de helft van de respondenten verwacht dat deze condities in de komende twaalf maanden verder zullen verbeteren.
  • Politiek vormt in Europa het grootste obstakel voor M&A-activiteiten in de regio, gevolgd door mogelijke verschuivingen in het beleid van de Verenigde Staten.
Gerelateerde artikelen