Citigroup en Marktlink aan kop in league tables 2019

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:29
Citigroup doet de grootste deals en Marktlink de meeste.

[De league tables staan onderaan de tekst]

ING hoogstgenoteerde Nederlandse bank in dealwaarde

De Amerikaanse zakenbank Citigroup staat met bijna 16 miljard euro op de eerste plaats in de league tables van zakenbankiers gesorteerd naar dealwaarde. De bank was betrokken bij de grootste deals van 2019, waaronder de overname van Grandvision door het Franse EssilorLuxottica. 

ING Bank is de hoogst genoteerde (en enige) Nederlandse bank in de league tables gesorteerd op dealwaarde. Met bijna 15 miljard euro staat ING op de tweede plaats. Het Best M&A House van 2019 was betrokken bij twee miljardenovernames in 2019: de verkoop van Eneco voor 4,1 miljard euro en de verkoop van GrandVision voor 7,13 miljard.

Rob van Veldhuizen ING
ING-bankier Rob van Veldhuizen (foto rechts) verwacht ook komend jaar veel deals te doen. “2019 was een wederom een actief jaar voor M&A, zeker voor ING. Vooral de grootte van de cross-border deals viel op. Voor 2020 verwacht ik onverminderde drukte op de overnamemarkt.”

Bekijk ook de league tables Legal Advisory 2019 >>>

Marktlink doet wederom de meeste deals

Tom Beltman Marktlink
Marktlink Fusies & Overnames heeft voor het derde jaar op rij bij de meeste deals geadviseerd. De corporate-finance-adviseur was in 2019 bij 41 deals betrokken. Tom Beltman van Marktlink (foto rechts) zag wel aarzeling onder kopers en verkopers, desondanks bleef het aantal deals hoog. “Door de afwachtende markt in het derde kwartaal zagen wij deals doorschuiven. Vanaf het vierde kwartaal zien we het aanbod sterk stijgen. Dit gecombineerd met een structureel hoge vraag verwachten we een all-time-high aantal deals in 2020.”

Rabobank deed in 2019 vier deals meer dan in 2018 en sprong daarmee van de vierde plaats naar de tweede plaats. De Utrechtse bank adviseerde afgelopen jaar bij één miljardendeal, en wel de verkoop van haar eigen Noord-Amerikaanse activiteiten aan Mechanics Bank voor 1,84 miljard euro. 

Hoogste dealwaarde voor Rob van Veldhuizen

Rob van Veldhuizen heeft met bijna 13 miljard de grootste dealwaarde van alle zakenbankiers en corporate-finance-adviseurs. Daarmee maakt hij een grote sprong ten opzicht van 2018. Toen stond hij met 1,2 miljard euro op de zesde plaats. De head of corporate finance van ING was betrokken bij twee miljardendeals: de verkoop van brillenwinkel GrandVision voor 7,13 miljard euro en de verkoop van Eneco voor 4,1 miljard. 

Nicholas Aperghis van Aperghis & Co volgt met ruim zeven miljard euro op de tweede plaats. Net als Van Veldhuizen was Aperghis betrokken bij de verkoop van Eneco aan Mitsubishi en Chubu. De dealmaker was ook betrokken bij de overname van verzekeraar Vivat voor 2,6 miljard. Bij deze deal adviseerde Aperghis koper Athora, de Bermudaanse verzekeringsdochter van private-equity-bedrijf Apollo.

Roel ter Steeg verviervoudigt aantal deals

Roel ter Steeg van Corporate Finance International (foto rechts) heeft in 2019 het vuur uit zijn sloffen gelopen. In 2018 viel hij met vier deals buiten de league tables, maar in 2019 is hij met zestien deals de meest actieve corporate-finance-adviseur van Nederland. De dealmaker was bij veel private-equity-transacties betrokken, waaronder de investering van Ergon Capital Partners in TMC én de deelname van Morgan Stanley Investment Management  in uitzendbureau Olympia Group.

Danny Bosker (foto onder) van KPMG volgt met dertien deals op de tweede plaats. De dealmaker heeft een flinke sprong gemaakt, want in 2018 stond hij bij drie deals vermeld als teamleider. Bosker adviseerde onder andere Apax Partners bij de verkoop van de brandveiligheidsbedrijf SK Aerosafety en Gilde Equity Management bij de verkoop van inblikbedrijf pack2pack Halsteren.

Gerelateerde artikelen