Chinese schuldbeladen bedrijven op overnametour in het Westen

Chinese bedrijven die met een grote pot geld de wereld in trekken om overnames te doen. Er wordt al vele jaren over gesproken maar de Chinese koopdrang was al die tijd niet echt terug te zien in de Westerse dealflow. Dit jaar is het écht anders, aldus een analyse van The Economist.

Chinese firms with little international experience and lots of debt have emerged as the biggest buyers of global assets,’ schrijft het weekblad. Uit cijfers van Thomson Reuters blijkt dat bedrijven uit China dit jaar al voor bijna 100 miljard dollar aan outbound M&A-transacties hebben aangekondigd.

Hoewel aankondigen iets anders is dan daadwerkelijk closen, is 100 miljard al significant hoger dan de 61 miljard aan acquisities in het gehele jaar 2015.

Een groot lopend overnamegevecht met een Chinese partij was die om hotelketen Starwoord, de eigenaar van de merken Sheraton en Westin. De Chinese gigaverzekeraar Anbang concurreerde voor dit doelwit met de Amerikaanse hotel operator Marriott. Vorige week verhoogde Anbang zijn bod met 14 miljard dollar maar haakte uiteindelijk toch af in de biedingenstrijd vanwege "market considerations". 

Anbang in Nederland
In Nederland kocht Anbang vorig jaar branchegenoot ASR (het voormalige REAAL). De transactie had een equity value van 150 miljoen euro maar om de reservers van ASR te versterken doet Anbang een aanvullende kapitaalinjectie van 1,35 miljard in zijn Nederlandse dochter. 

Daarnaast kondigde het staatsgecontroleerde Beijing Enterprises afgelopen februari aan dat het voor 1,4 miljard euro het Duitse energiebedrijf EEW Energy koopt van het Zweedse private equity huis EQT. Dat is tot noch toe de grootste directe investering van een Chinese partij in Duitsland. 

De Chinezen gaan nu dus met serieuze bedragen de grens over. The Economist waarschuwt echter wel voor de grote schuldenratio’s die deze ondernemingen op de balans hebben. "Of the deals announced since the start of 2015, the median debt-to-equity ratio of Chinese buyers has been 71%, compared with 44% for the foreign targets, according to The Economist’s analysis of S&P Global Market Intelligence data."

Rabobank financiert megedeal
Toch financieren buitenlandse banken sommige van de megadeals uit China. Een club van Rabobank, HSBC, Credit Suisse en UniCredit is bijvoorbeeld bezig een syndicaatslening te structureren voor ChemChina, dat akkoord is gegaan met de aankoop van het Zwitserse biotechbedrijf Syngenta voor 43 miljard dollar.

Waarom? Veel acquirerende bedrijven uit China hebben de staat als grootaandeelhouder. Dat geeft enige zekerheid, aldus een M&A-adviseur tegenover het Britse weekblad. Bovendien, als een schuldbeladen state owned enterprise uit China een Westers bedrijf koopt dat aanzienlijk minder schulden heeft, krikt dat zijn eigen schuldenratio juist naar beneden, is ook een redenatie. 

Zo lang banken en aandeelhouders (ofwel de Chinese staat) bereid zijn de outbound M&A van Chinese bedrijven te financieren, zullen partijen als Anbang waarschijnlijk serieuze bieders blijven in Europese auctions. 

 

 

Gerelateerde artikelen