Chinese outbound M&A verdubbeld in zwakke wereldmarkt

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:31
China heeft haar aandeel op de wereldwijde transactiemarkt de afgelopen jaren exponentieel vergroot, zowel in nationale, inbound als outbound M&A. Nog maar tien jaar geleden was China betrokken bij 1,7% van de wereldwijde M&A activiteiten. Vijf jaar geleden was dit al gestegen naar 6,3%, en momenteel ligt dit aandeel op 26%
Hoewel er in China dit jaar een kleine daling kan worden waargenomen in de totale M&A activiteiten, valt er een duidelijk onderscheid te zien tussen inbound en outbound M&A. Outbound M&A is gestegen van 56 miljard dollar in H1 2015 naar 120 miljard in 2016. Dit komt neer op een waardestijging van 214% ten opzichte van afgelopen jaar.
 

De gegevens komen van het M&A Insights rapport van Allen & Overy. Katinka Middelkoop, Corporate partner M&A bij Allen & Overy: "Een groot deel van deze sterke toename in outbound M&A kan op het conto worden geschreven van de Chinese staat en private ondernemingen die, tegen de achtergrond van een vertragende binnenlandse groei, op zoek zijn naar hogere winsten in het buitenland. Investeerders zijn erg geïnteresseerd in nieuwe technologieën, producten en merken die naar China kunnen worden gebracht.”
 
De investeringen zijn mondiaal maar vooral gericht op Europa, waar regulatoire kwesties, zoals een in toenemende mate ingrijpend CFIUS-achtig regime in de VS, minder bezwarend zijn. Chinese investeringen in Europa zijn sinds 2009 sterk gestegen: het afgelopen jaar bedroeg de totale transactiewaarde hier meer dan drie keer die van Chinese investeringen in de VS. 
 
Verder blijkt dat wereldwijd de dealwaardes met 22,5% zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar (naar 1,5 biljoen dollar) terwijl de volumes achterblijven met 7,8%. Een neerwaartse trend die de rest van dit jaar mogelijk zal voortzetten en met name wordt veroorzaakt door zorgen over tragere groei in China, de wisselende olieprijs en politieke onrust in Amerika, het Midden-Oosten en recentelijk in het Verenigd Koninkrijk door de onverwachte uitslag van het Brexit referendum. 
 
Gerelateerde artikelen