Chinese bedrijven nog maar mondjesmaat naar buitenlandse beurs

Strenge regels in reactie op scherper toezicht van Amerikaanse beurswaakhond.

China overweegt strengere regels in te voeren voor Chinese bedrijven die in het buitenland een beursnotering willen hebben. Ingewijden meldden aan persbureau Bloomberg dat ondernemingen die een buitenlandse notering nastreven daarvoor ook documenten moeten inleveren bij de Chinese beurswaakhond. Dit om er zeker van te zijn dat de Chinese wetten en regels niet worden overtreden.

De aanscherping geldt ook voor bedrijven die een notering in Hongkong willen hebben. Met de controle wil China er ook zeker van zijn dat gevoelige informatie, die van belang is voor de nationale veiligheid, niet uitlekt. Over de plannen wordt nog gediscussieerd en ze zouden nog kunnen veranderen.

De berichten over verscherpte controles en de toenemende zorgen over de veiligheid komen op het moment dat VS strengere regels hanteert voor Chinese bedrijven die een Amerikaanse beursnotering hebben. Zo worden ze verplicht Amerikaanse inspecteurs toegang te geven tot de boekhouding. Ook willen de VS weten of de bedrijven onder overheidstoezicht staan.

Peking stelde eerder fel gekant te zijn tegen het politiseren van beursregelgeving. Het toezicht op de accountants in de VS gebeurt door een speciale waakhond, de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). China heeft vooralsnog geweigerd om samen te werken met de PCAOB.

De Chinese maatregelen, mits doorgevoerd, kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor Chinese bedrijven die op het punt staan een beursnotering aan te vragen. Dat geldt onder meer voor TikTok-moeder Bytedance. Dit technologiebedrijf zou een beursgang overwegen.

Ook zou Peking willen dat bedrijven die al een notering in het buitenland hebben, zoals webwinkel Alibaba en techconcern Tencent, meer informatie gaan delen. Die bedrijven staan nu op plekken geregistreerd als de Britse Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen