‘China wil binnenlandse chipindustrie flink gaan versterken’

De Chinese regering werkt aan plannen voor een omvangrijke versterking van de binnenlandse chipindustrie.

Dat meldden bronnen in Peking aan persbureau Bloomberg. De stap moet mede helpen de beperkingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgelegd aan de chipsector van China tegen te gaan.

Het zou gaan om een breed pakket aan maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek, onderwijs en financiering voor de chipsector. Deze zouden de komende jaren worden doorgevoerd, als onderdeel van een nieuw vijfjarenplan van de Chinese overheid dat in oktober zal worden gepresenteerd aan de hoogste leiders van het land. Volgens de ingewijden wordt door Peking enorme prioriteit gegeven aan een sterkere binnenlandse chipindustrie, met vooral een focus op de nieuwste generatie halfgeleiders.

Trump heeft regels opgelegd waardoor Chinese technologiebedrijven veel moeilijker aan chips en andere halfgeleidercomponenten van Amerikaanse makelij kunnen komen. Daardoor wordt het voor China steeds belangrijker om de afhankelijkheid van buitenlandse chiptechnologie te verminderen. Jaarlijks importeert het land voor meer dan 300 miljard dollar aan chipproducten van buitenlandse leveranciers.

De Chinese president Xi Jinping heeft al aangekondigd dat in de periode tot 2025 een bedrag van 1,4 biljoen dollar zal worden gestoken in onder meer draadloze netwerktechnologie en kunstmatige intelligentie, waarbij chips dus van groot belang zijn.

(ANP)

Gerelateerde artikelen