CFO wordt venture capitalist

De CFO wordt de venture capitalist van het bedrijf die de brandstof voor de groei regelt. Dat zegt ondernemer Don Ritzen van startup-accelerator Rockstart. Hij ziet jaarlijks tientallen ondernemingen geboren worden en groot groeien en ontdekt dat de ontwikkeling steeds sneller gaat. Tijdens het Corporate Growth Summit op 10 september deelt hij zijn kennis en inzichten in de startup-markt en de grote impact die dat heeft op de CFO en dealmakers.
De job van de CFO verschuift als gevolg van de opkomst van het startupmodel. Ritzen zal voorbeelden geven van vooraanstaande tech bedrijven waar een spanning groeide tussen de CFO en de CMO. Marketing zag dat iedere euro die ze staken in online marketing dubbel werd terugverdiend. Dus zij staken miljoenen extra per dag in online marketing. De CFO zag zijn budgetplanning in rook opgaan en ging in het verzet. Een clash tussen culturen, maar vasthouden aan een budget werkt dan niet. Een CFO moet te werk gaan als een venture capitalist en geld regelen, want als je te lang wacht is je bedrijf niet relevant meer.”
De startup-wereld zit in een grote omwenteling. Al gevolg van nieuwe technologieën, nieuwe samenwerkingsvormen en nieuwe businessmodellen is de om een startup te laten groeien naar een miljard dollar is de afgelopen 10 jaar gehalveerd. Het beeld van de klassieke ondernemer bestaat ook niet meer. Steeds meer vrouwen staan op als ondernemer en de succesvolle techentrepeneur komt steeds minder uit de VS en steeds meer uit andere landen. Ook in Nederland is de startup hard aan de weg aan het timmeren. De Nederlandse startupactiviteit is met 250 procent toegenomen. 
 
5,4 miljard 
Rood tapijt is uitgerold voor de startende ondernemer. Acceleratorprogramma´s, bootcamps en venture capital-fondsen schieten als paddestoelen uit de grond en wereldwijde communicatie is gratis. Serious money wordt gestoken in de financiering van de 4000 start-ups die wereldwijd aan accelerator programma’s hebben deelgenomen, 5,4 miljard dollar. En veel wordt er mee verdiend. Startups die geaccelereerd zijn op meerdere plekken in de wereld hebben exits gerealiseerd ter waarde van 2,2 miljard dollar. 
Ondertussen verlaten de startups de ‘klassieke’ sectoren als gaming en social media en worden ook conservatieve bolwerken als finance, gezondheidszorg en onderwijs op de korrel genomen door innovatieve ondernemers. Als gevolg worden vette marges gemarginaliseerd en verschuift de macht van grote centraal georganiseerde conglomoraten naar de individuele consument.
 
Don Ritzen deelt zijn insights tijdens het Corporate Growth Summit op 10 september. Bekijk hier het volledige programma.
 
Gerelateerde artikelen