CFO TNT Express: Overname door FedEx biedt kansen

TNT Express heeft een flinke achterstand opgelopen op zijn concurrentie en probeert nu een inhaalslag te maken. De aangekondigde overname door FedEx is volgens Maarten de Vries, CFO van de pakketbezorger, een kans voor TNT om de turnaround situatie een boost te geven.

Het Amerikaanse FedEx is bezig met een overname van TNT Express, zo maakten de partijen afgelopen april bekend. De financiering is inmiddels ook rond. Daarnaast wordt de deal gesteund door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van TNT. Grootaandeelhouder PostNL, dat bijna 15 procent van de aandelen in handen heeft, is tevens voorstander van het plan. Nu rest alleen nog goedkeuring van de toezichthouders. FedEx betaalt 4,4 miljard euro voor zijn Nederlandse branchegenoot. 

In gesprek met CFO.nl zegt Maarten de Vries, sinds 2011 financiële man bij TNT, dat de overname door FedEx kansen biedt. Volgens hem is er sprake van sterke complementariteit tussen de Europese footprint van TNT en de sterke Amerikaanse en Aziatische footprint van FedEx. “Met name de kracht van hun luchtvloot en daarmee de trade links vanuit Azië naar Europa en vanuit Amerika naar Europa, kan ons Europese netwerk gaan voeden. Maar ook qua klanten is er sprake van complementariteit.”

De afgelopen jaren werd er door TNT Express veel geïnvesteerd in nieuwe markten maar investeringen in de kern van de onderneming, zoals het Europese roadnetwork en IT, bleven achterwege. Nu is het bedrijf bezig met een turnaround. Onder aanvoering van CEO Tex Gunning werd in 2014 de nieuwe Outlook-strategie opgesteld die moet leiden tot winstgevende groei.

Lees hier het interview met de CFO

 

Gerelateerde artikelen